Transition Town Vallei presenteerde op de Molenmarkt een voedsel-energiequiz, waarin gevraagd werd hoeveel energie het kost om een kilo voedselproduct te maken en te vervoeren.
Vragen
Lokale volle gronds groente en vlees van vee gevoerd met lokaal gras en granen kost minder energie.
Wanneer je twee dagen per week geen vlees eet, maar een eiwitvervangend product, zoals tahoe met seizoensgroente bv. bespaar je erg veel energie en het is vaak nog goedkoper ook.
Op deze manier dragen we allemaal een steentje bij aan een klimaatneutraal Tilburg.
Rundvlees uit Brazilië kost het meeste energie, namelijk 59 kilo CO2 in een kilo vlees.
Dat komt doordat het kappen van oerwoud en het diepvriestransport naar Europa veel energie kost,
bovenop de energie voor de productie van het vlees zelf. Nederlands rundvlees kost 16 kilo CO2.
De productie en het vervoer van melk kost 1 kilo CO2.
Omdat in 1 kilo kaas 9 liter melk wordt verwerkt, kost kaas 9 kilo CO2.
Komkommer en tomaat uit Nederlandse verwarmde kassen kost bijna 4 kilo CO2,
groente uit Zuid Europa kost 1,3 kilo CO2.
Smakelijk eten... ;-)
welkom op ONS dinner, het vegetarische eetinitiatief van Transition Town Tilburg
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten