GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Transition Towns als voorbeeld van hoe de noodzakelijke omslag in denken en doen tot stand kan komen

Persoonlijk kijk ik niet bepaald uit naar de ineenstorting van het monetaire systeem en dat verlangen zie ik ook niet bij Transition Towns terug.
Integendeel.
De afdaling zal zwaar worden en zeker geen pretje.

Transition Town wil er juist alles aan doen om de landing te verzachten, voor ons als mensen.

Het redden van het globale systeem van produktie, transport, consumptie en financiering krijgt geen prio, aangezien deze door de grenzen aan de grondstoffen, reddeloos ten onder zal gaan.

De huidige schuldencrisis wortelt uiteindelijk in Piekolie, versterkt door een corrupte mentaliteit van eindeloze groei, op zich ook weer veroorzaak door decennia aan overvloedige, goedkope olie.

Wat het erg moeilijk maakt, is dat grote delen van de politiek-economische elites de grenzen aan de groei keihard blijven ontkennen.
Van politici, bankiers, bedrijfsdirecties, opinie- en mediamakers tot wetenschappers aan toe.
Tegen alle gezond boerenverstand in.
Dat wijst erop dat er veel belangen gemoeid zijn.

Van de burger die rekent op meer loon, meer huis, meer auto, meer vakantie, bedrijven die alleen kunnen denken in termen van markt- en winstgroei tot aan politici en overheden die liefst steeds meer nieuwe maatregelen en investering bedenken, uitgaande van BBP- en dus belastinggroei.

Bijna niemand nog durft of is bereid te denken in termen van geleidelijke krimp van de gehele economie.
Dus gaat het steeds meer knokken worden om steeds minder.
Het enige wat we kunnen doen, is onze veerkracht te vergroten, onze lokale onafhankelijkheid te versterken en onze sociale en persoonlijke lichamen te ontgiften van het overdreven egoïsme en consumentisme die horen bij de ideologie van onbeperkte groei.

Adviseer jullie graag het boek van Richard Heinberg, nu te koop bij Jan van Arkel:

“The End of Growth” – Richard Heinberg
Het in elkaar vallen van energie-, grondstoffen-, klimaat- en schuldencrisis verhindert ten enen male de terugkeer naar de oude economie van eindeloze groei. Richard Heinberg, bekend van het Post Carbon Institute, en journalist, schrijver en spreker over economie, energie (Peak oil) en ecologie, kijkt naar de gevolgen hiervan in zijn laatste boek “The End of Growth” (juli 2011).

Een opzienbarend en verhelderend boek in deze tijd van Euro-crisis en Occupy-beweging.

Heinberg betoogt dat de economische en politieke wereld met de oude, dus verkeerde reacties komt. Zij bereiden de wereld niet echt voor op de grote schok(ken) die gepaard gaan met het einde aan goedkope energie, grondstoffen en voedsel. Heinberg geeft fundamentele inzichten die weliswaar beangstigend zijn, maar gelukkig ook richtingen aangeven waarin echte oplossingen gezocht kunnen worden.

Transition Towns noemt hij daarbij als een voorbeeld van hoe de noodzakelijke omslag in denken en doen tot stand zou kunnen komen.

Uitgeverij Jan Van Arkel heeft begin december de Nederlandse vertaling (“Einde aan de groei”) te koop!

via discussielijst Transition Town

Geen opmerkingen: