GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Roos Vonk in interview over zelfbeheersing en de kinderen van deze tijd

Iets anders dat me opviel; in je boek schrijf je over verwende prinsjes en prinsesjes,
de kinderen van deze tijd.


“Ouders denken dat kinderen geen vervelende ervaringen mogen hebben. Ik ken dat van bij mij thuis.
Mijn ouders deden alles om me geen nare gevoelens te geven. Maar ze hadden het me veel vaker zelf moeten laten uitzoeken. Ik heb pas veel later in mijn leven moeten leren met frustraties om te gaan.

“Ouders van nu hebben helemaal de neiging om niets te corrigeren. Er is een interessant onderzoek gedaan: het Marshmallow-onderzoek. Een groepje kinderen kreeg een marshmallow voor hun neus. Door de onderzoekers werd gezegd: "Als je hem niet opeet voor ik terugkom, krijg je er nog drie extra." Je ziet dat sommige kinderen zich niet kunnen beheersen en meteen de marshmallow opeten. Anderen knabbelen er langzaam kleine stukjes vanaf, en er is een groep die zich kan beheersen en de drie beloofde extra marshmallows krijgt. Die laatste groep bleek later als volwassene een beter huwelijk te hebben en evenwichtiger in het leven te staan. Het is dus goed als kinderen al jong zelfbeheersing leren.”

Mag ik je gezondste gewoonte weten?

“Ik eet geen vlees en weinig dierlijke vetten, dat is gezond.
Vegetariërs wegen vijf procent minder dan vleeseters, wist je dat? Afgezien daarvan is vlees ook slecht voor anderen: voor dierenwelzijn, het milieu, het klimaat. Maar inmiddels is wel gebleken dat mijn sterke uitspraken hierover ook tot heftige reacties kunnen leiden, bijvoorbeeld dat ik vlees eten asociaal heb genoemd.”

Dat is ook niet leuk om te horen.

“Nee, dat begrijp ik, jij eet dus blijkbaar ook vlees. Maar wist je dat je gemiddeld vijf kilo graan nodig hebt om één kilo vlees te krijgen? Het CO²-overschot van de vee-industrie is groter dan dat van alle vervoersmiddelen bij elkaar. Dus alle auto’s, motoren, vrachtwagens stoten minder uit dan de bio-industrie. Dat is een enorme belasting voor het milieu.
Mensen die elke dag vlees eten uit de bio-industrie zeggen dus eigenlijk: ik vind het lekker, en dat is belangrijker dan de wereld, het klimaat, generaties na ons, dierenwelzijn. Tja, hoe belangrijk kan ‘lekker’ zijn?”
 
Ben fan van Roos Vonk.

Geen opmerkingen: