GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Waar iedereen voor zijn eigen deur schoonveegt is de weg in no time weer begaanbaar. Via TT....

De signalen van die nieuwe samenleving kun je ook zien in de rest van de wereld. Overal organiseren mensen zich om oplossingen te vinden en toe te passen om aan een maatschappij te sleutelen die houdbaar is. Opvallend is daarbij ook het verschil in aanpak tussen overheden. Waar landelijke en federale regeringen worstelen vanuit verouderde structuren en denkbeelden, pakken veel lagere overheden zaken samen met bevolking en bedrijven veel directer aan. De voorbeelden daarvan zijn zichtbaar over de hele wereld.

Dat al die inspanningen niet te controleren en te plannen zijn, maakt niet uit. Dat kan uiteindelijk zelfs een beter resultaat tot gevolg hebben. Want elke individuele actie levert besparing van energie, minder uitstoot en een groter bewustzijn bij de deelnemers op, waardoor een zichzelf versnellend proces ontstaat. Pogingen om zaken centraal, van boven af te regelen en op te leggen leveren tijdverlies door machtstrijd, bureaucratie, frustratie en weerstand op, met als gevolg het uitblijven van resultaten.

Het weer van de laatste dagen maakt dat heel mooi zichtbaar: waar mensen wachten op de overheid om schoon te vegen blijft de weg doorgaans lang versperd. Waar iedereen voor zijn eigen deur schoonveegt is de weg in no time weer begaanbaar.

In die nieuwe orde zal ook de politiek worden afgerekend op resultaat, een methode waaraan ze de burgers al geruime tijd wil binden. Dat betekent dat een regering die niet bereid en in staat is om haar burgers tegen evidente dreigingen en gevaren te beschermen, door die zelfde burgers zal worden afgeserveerd.

Een overheid daarentegen, die enerzijds duidelijke grenzen stelt en aan de andere kant de bevolking flexibel faciliteert bij het organiseren van oplossingen, zal op alle fronten winnen: ze draagt bij aan het voorkomen van catastrofale klimaatverandering en ze legt de basis voor een creatieve, solidaire en veerkrachtige economie die ook tegenslagen als gevolg van niet meer te voorkomen effecten van klimaatverandering beter kan opvangen. Daarmee verschaft een land zich een concurrentievoordeel dat in een nieuwe economische en maatschappelijke orde wel eens van overlevensbelang kan blijken.

1 opmerking:

mrkdvsn zei

Detailed and descriptive articles written in this blog is really very helpful for me as well as for other who seeking such kind of knowledge. It is definitely going to become useful in coming future.kookcursus amsterdam