GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Graanprijs weer op niveau van 2008 - lokaal voedsel verbouwen is belangrijk

De prijs van graan staat weer op het recordniveau van juni 2008. De markt vreest schaarste in de Verenigde Staten voordat de nieuwe oogst plaats kan vinden.

Dit schrijft de Financial Times.
De prijs aan de Chicago Board of Trade steeg 3,3 procent naar 7,65 dollar per bushel. In juni 2008 bereikte graan intraday al een prijsrecord van 7,65 dollar.
Weinig signalen duiden erop dat de hoge prijs de vraag naar graan afremt. Vorige week maakte het Amerikaanse ministerie van Landbouw al bekend dat de graanvoorraad in ongekend rap tempo is afgenomen.
In de Verenigde Staten zijn consumentenprijzen voor vlees en andere proteïnen met 6,8 procent gestegen.

Producenten van Ethanol verbruiken ongeveer 40 procent van de totale graanproductie in de VS.

Brandstoffen verdringen voedsel en drijven prijzen op, zoals nu weer blijkt uit onderstaande en ook 'onze' intensieve veeboeren zijn dan zeer kwetsbaar. Tevens heb ik al een geluid van een professional gehoord dat hij verwacht dat binnen 5 jaar de voedselvoorziening ernstig in het gedrang komen.


Gelukkig zijn er steeds meer goede (voorbeeld)initiatieven voor een andere en kleinschaliger en lokalere voedselvoorziening (o.a. binnen TT) en ook op andere niveaus komt er beweging in, zoals bij AardeBoer-Consument en bij de werkgroep Globaal-Lokaal van een Fair en Green Deal, en Goei Eete.....

Geen opmerkingen: