GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Zelf herpakken en minder olie gaan gebruiken, dat kan! via TT

TROUW: Minder olie dan verwacht zegt klokkenluider IEA
De wereld heeft veel minder olie beschikbaar dan tot nu toe werd voorgespiegeld door het International Energy Agency (IEA). Dat beweert volgens de Guardian een klokkenluider van dat bureau.
Onder druk van de VS zouden de afnemende opbrengst van bestaande velden zijn afgezwakt. Bovendien zou de verwachting over de nog winbare hoeveelheden zijn overdreven.
Het IEA heeft de verwachte productie per dag voor 2030 al een aantal keren moeten bijstellen van 120 miljoen vaten naar 116 tot 105. Ook deze verwachting is onrealistisch volgens de anomieme bron. Zelfs 90 tot 95 miljoen vaten per dag is waarschijnlijk niet meer haalbaar.

Maar deze cijfers zouden niet naar buiten gebracht mogen worden vanwege de vrees voor een run op olie met daaraan gekoppelde prijsstijgingen.

Regeringen baseren hun energiebehoefte en aankoopbeleid op langere termijn mede op de gegevens van het IEA.

Van verschillende kanten is al kritiek gekomen op de cijfersl. Het Peakoil punt ligt volgens bijvoorbeeld het UK Energy Research Centre al in de buurt van het jaar 2020. Dat is het punt vanaf waar de wereld olieproductie alleen nog kan dalen.

Geen opmerkingen: