GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Maakt geld gelukkig? Nee, zeggen deze Amerikaanse deskundigen. Wat wel?

Maakt geld gelukkig? Nee, zeggen deze Amerikaanse deskundigen op basis van onderzoek. Gelukkig vergeten ze niet om erbij te vertellen waar wél tot geluk leidt.

Bron: Management team.
Vandaag: succes Marketingprofessor Jennifer L. Aaker, Melanie Rudd (MBA student op Stanford) en hoogleraar Cassie Mogilner gingen er eens goed voor zitten.
Om een antwoord te vinden op de vraag wat mensen nou echt gelukkig maakt, legde het trio zestig onderzoeken over dit onderwerp onder een vergrootglas. Op zoek naar verbanden, voer voor een algemene conclusie.

Volgens de drie zorgen deze vier handvatten voor een beetje extra geluk in het leven. Zowel zakelijk, als privé.

1. Ga om met de juiste mensen
Waar je mee omgaat, daar raak je mee besmet. Een term die u vast niet voor het eerst leest. Zorg er voor dat u zich zoveel mogelijk met de juiste mensen omringt. Mensen die inspireren, mensen bij wie u zich veilig voelt.
De onderzoeken laten zien dat het niet uw collega’s zijn die hierbij als beste uit de test komen.
Jammer moeten we erbij zeggen.
Dit zijn immers toch de mensen waar u overdag de meeste tijd mee doorbrengt. Volgens de drie onderzoekers zijn mensen die op kantoor een ‘beste vriend’ hebben rondlopen en hun baas mogen substantieel gelukkiger dan mensen voor wie dat niet geldt.

2. Sociale betrokkenheid
U bent altijd maar aan het werk en bezig met het binnenharken van cash? De financiële motor mag dan lopen, grote kans dat uw geluksmeter lage toeren draait. Mensen die veel tijd besteden aan familie en vrienden doen het op dat vlak aantoonbaar beter.
Wie daarnaast ook nog tijd vrijmaakt voor vrijwilligerswerk, schakelt door naar een nóg hogere versnelling.

3. Dromen mag best
Mag best nee, dromen moet zelfs! Dromen over ervaringen of activiteiten in de toekomst scheppen een wezenlijke bijdrage aan uw gelukstoestand.
Aaker, Rudd en Mogilner baseren zich hierbij op wetenschappelijk onderzoek, al mag de conclusie geen verrassing worden genoemd.

Denkt u aan iets plezierigs, dan stimuleert dat het deel in de hersenen dat geluk laat voelen. Denk maar aan het plannen van de vakantie. Alleen al bij de gedachte dat u straks op een Spaans strand aan een cocktail ligt te lurken, geeft een prettig gevoel. Prettiger wellicht nog dan de vakantie zelf uiteindelijk.

4. Leef in het hier en nu
U zou bijna denken dat u een wervingsfolder van een yoga-clubje doorbladert. Zonder zweverig te willen worden, wijzen de onderzoekers erop dat de rush & hurry-society teveel slachtoffers maakt.
Met andere woorden: we zijn altijd maar bezig met de volgende afspraak, de volgende deadline en het volgende agendapunt.
Daarbij komt de factor stress steeds nadrukkelijker naar boven drijven. Plan daarom vaker geluksmomentjes in, zegt het trio.

Door even stil te staan bij wat je al bereikt hebt. U kunt het zich veroorloven?
Besteed klusjes waar u een hartgrondige hekel aan heeft - we denken aan een stofzuiger of vaatdoek- dan uit. Benut de overgebleven tijd niet aan werk, maar aan iets dat ontspant. Iets waar u echt blij van wordt.

Geen opmerkingen: