GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Piekolie - zeer wonderlijk dat de politiek hier zo weinig aandacht aan besteed.

Dan doen wij het maar wel ;-)
Erg belangrijk allemaal dat de economie in Japan nu wel dan niet aantrekt, en er weer meer plastic zooi gekocht kan/zal worden? Tja er zijn wel wat meer 'uitdagingen'! Op pad naar een energiezuinige samenleving!

Piekolie
Geschreven door Irma Abelskamp | 14 augustus 2009


Vijftig jaar geleden consumeerde de wereld 4 miljard vaten olie per jaar, terwijl de gemiddelde ontdekking van nieuwe olievelden rond de 30 miljard vaten lag. Vandaag consumeren we 30 miljard vater per jaar en ligt de ontdekkingsgraad in de buurt van 4 miljard vaten ruwe olie (Asia Newspaper 2005). Piekolie is in aantocht.

Inmiddels heeft de dorst naar olie de grens van 86 miljard vaten per jaar overschreden. Dit komt neer op meer dan 1000 vaten per seconde! Met een groeiende vraag naar olie door opkomende economiƫn en een toenemende wereldbevolking, daalt juist het aanbod van goedkope beschikbare olie. Ergens zullen de lijnen elkaar kruisen. Een logisch gevolg zal zijn dat de prijs van goedkope olie zal stijgen en de beschikbaarheid zal wisselend en minder worden. Daar bovenop komen de kosten voor het winnen van olie die steeds moeizamer zal verlopen, omdat het juist de goedkope, winbare olie haar plafond bereikt. Kortom; piekolie!

Olie is de grondstof van bijna alle producten die we kunnen bedenken. Zo is ons voedsel sterk afhankelijk van olie in de vorm van transport, kunstmest, mechanisatie, bestijdingsmiddelen, verwerking, opslag etc. Om 1 Kcal voedsel te produceren is 10 Kcal energie nodig.

Geen opmerkingen: