GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

WIJFFELS: WAARDENCRISIS OORZAAK ECONOMISCHE CRISIS

Trouw 6 september 2009:

WIJFFELS: WAARDENCRISIS OORZAAK ECONOMISCHE CRISIS
De wortel van de economische crisis moet worden gezocht in een waardencrisis in de samenleving. Dat heeft CDA-prominent en formateur van het huidige kabinet Herman Wijffels gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Om de crisis op te lossen, moeten mensen anders in het leven gaan staan, vindt de oud-topman bij de Wereldbank. Als voorbeeld noemde hij dat iedereen in het Westen op te grote voet leeft, wat zowel ten koste van het milieu als van armere landen gaat. Ook het bankenstelsel moet volgens hem veranderen. Dat zou zijn 'geperverteerd' tot een feest van egotripperij, terwijl het is bedoeld om de economie te dienen.
De samenleving moet bedrijven volgens Wijffels aanspreken op wat ze doen. Dat gebeurt volgens hem al in toenemende mate. Hij wees erop dat de markt voor biologische producten groeit, terwijl andere markten krimpen.
Voor de politiek is ook een rol weggelegd. Zo zouden mensen die zelf elektriciteit opwekken toegang moeten krijgen tot het net om dit te verkopen. In Duitsland is dit al mogelijk, maar de politiek in Nederland heeft volgens hem de bestaande belangen van elektriciteitsbedrijven nog niet kunnen doorbreken. De CDA-prominent stelde ook voor zones aan te wijzen waar niet mag worden gevist.
De mentaliteitsverandering die Wijffels nodig acht gaat niet vanzelf, maar zou wel mogelijk zijn. "Er was een tijd dat Nederland rijk werd van slavenhandel, dat is ook veranderd."

Geen opmerkingen: