GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Héérlijk om drie uur de tijd te hebben om rust en ruimte te ervaren om écht naar elkaar te luisteren Dialoog is écht duurzaam!

Godelieve Engbersen, tafelorganisator van 4 tafels in het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg.
Dag van de dialoog-St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg.

Donderdag en vrijdag 4 en 5 november werd in Nederland De dag van de dialoog georganiseerd.Ook het St. Elisabeth Ziekenhuis was actief be-trokken bij deze dag. Nadat op 13 oktober een dertigtal gespreksleiders uit Tillburg en omstreken in het EZ aan de intensieve trainingsavond hebben deelgenomen, zijn er op 4 november aan een viertal dialoogtafels mooie intensieve gesprekken gevoerd.

Het doel van deze dag, die in veel verschillende steden in Nederland wordt georganiseerd, is het bevorderen van de maatschappelijke betrokkenheid.
Dat men met elkaar in gesprek blijft, ook al is men van totaal verschillende afkomst.’

Bij de opening van de dialoogtafel op het OOC, was de kriskras-reporter Pieter Bremer van Omroep Brabant Radio aanwezig.Engbersen neemt met Bremer alvast een aantal gespreksregels door.Bremer interviewt de aanwezige ROC-leerlingen. Bij zijn bezoek aan het ROC heeft hij gezien dat veel ROC-leerlingen ter voorbereiding al een werkstuk hebben gemaakt, waarin zij met met het thema ‘Verrassend raak! Wat raakt jou?’ aan de slag zijn geweest. "Wat raakt hen?" Politiek, discriminatie – dit zijn thema’s die op het ROC aan de orde kwamen.

Nadat we Pieter Bremer hebben uitgezwaaid, (hij moest snél weer KrisKras verder), liepen de 7 deelnemers nieuwsgierig dnaar hún dialoogtafel, waarna het échte voorstelrondje kon beginnen!!

Tilburg in Dialoog/ St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg in dialoog.
Sandra Pistorius, communicatietrainer OOC, opent met het voorlezen van de gedragsregels, en vertelt hoe de middag zal gaan verlopen. Om alvast in de ‘Luistermood’ te komen wordt het mooie gedicht ‘Luisteren’ voor-gedragen.

Na de kennismaking komen spontaan de ervaringen aan de hand van het thema: ‘Verrassend raak! Wat raakt jou?’. De evaluatie met de gespreks-leiders en deelnemers leert ons dat er tijdens de dialoog mooie ervaringen met elkaar zijn gedeeld.
Betrokken en ook ontroerende verhalen. Sommige van de deelnemers zijn door een heel diep dal gegaan en vertellen daar op een open manier over.
Men maakt elkaar deelgenoot.
Mooie ervaringen, maar zeker niet met die intentie verteld. Snel is er al sprake van een diepe verbintenis. Na een klein uurtje samen praten, lijkt het of men elkaar al heel lang kent. Hoewel voor de dialoogtafel 3 uur is gepland, vliegt de tijd om!!
Het doel van de ‘Dag van de Dialoog’ is zeker bereikt.
We hebben geluisterd naar elkaar, geleerd van elkaar en mensen leren kennen die we niet meer zullen vergeten.....

Jan den Bakker, zorggroepmanager en gespreksleider:
'Het voeren van een dialoog hoort een basisvaardigheid van elke manager te zijn.Verrassend wat je dan hoort en leert. Volgend jaar roepen we zeker nog meer collega's op om deel te nemen aan een dialoogtafel'

Rian Huijsmans, opleidingsfunctionaris, vertelt positief over het respect in de groep. Zo was er een wat oudere meneer (83 jaar) die vroeg of hij nog verder mocht vertellen, waarop de ROC studente hem antwoordde “ja hoor, ik ben een en al oor”. “Initiatief is waardevol”!
Heerlijk om drie uur de tijd te hebben om rust en ruimte te ervaren om écht naar elkaar te luisteren!

Herman Hoogstad, IC medewerker deelnemer, vertelt: “Een mooie ervaring rijker: zo kan ik mijn eerste deelname aan 'Tilburg in dialoog' het beste betitelen”. Met 8 onbekende mensen (van bijna 20 tot net 70) aan tafel, in een sfeer van onderling respect.
“We hadden een goed gesprek over ervaringen die ons persoonlijk raken.
Zo maar enkele van de ideeën/uitspraken die ik ter overdenking meegenomen heb:
- "een luisterend oor kan een ander soms meer helpen dan een goedbedoelde helpende hand"
- 'alleen ga je sneller, samen kom je verder': een mooi Afrikaans spreekwoord!
- "veel westerse mensen weten eigenlijk heel weinig van de Islam; in de levenshouding die de basis van de Islam vormt, zit zo veel goeds".
Volgend jaar doe ik weer mee!

Jullie ook?
Ik zeg doen!

Godelieve Engbersen, informatiespecialist.
Initiatiefnemer van 'Dag van de dialoog' op de locatie St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg.

Geen opmerkingen: