GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Olie, milieu en klimaat -

http://www.mo.be/sites/default/files/MO-paper48_piekolie.pdf

We staan er niet vaak bij stil, maar het is opmerkelijk dat de meeste milieuproblemen op de een of andere manier verband houden met het gebruik van fossiele energiebronnen. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld de klimaatverandering, een probleem dat grotendeels voortkomt uit het gebruik van olie, gas en steenkool. Maar ook heel wat andere milieuproblemen
zoals de vervuiling met toxische stoffen, eutrofiëring, smog in steden, afvalbergen en olievervuiling door calamiteiten met olietankers of boorplatforms zijn de trieste gevolgen van een wereld die op fossiele energie draait.

Daardoor kan de indruk ontstaan dat wanneer de beschikbaarheid van olie geleidelijk aan afneemt, ook de milieubelasting zal verminderen. Maar het is helaas mogelijk dat het omgekeerde gebeurt, en wel om twee redenen. Ten eerste zal de mensheid in toenemende mate moeilijke olie aanspreken waarvan bekend is dat de ontginning een grotere milieu-impact heeft dan de klassieke oliewinning. En ten tweede zullen het brandstoftekort en de hoge prijzen de verleiding met zich mee brengen om het Fischer-Tropschproces, waarbij synthetische brandstof uit steenkool wordt gemaakt, op grote schaal toe te passen.

Dat de ontginning van onconventionele olie rampzalige gevolgen heeft voor het milieu, blijkt uit de teerzandontginning in Alberta in Canada.
Volgens Greenpeace is meer dan 3000 km² bos ontgonnen voor dit project. Enorme landoppervlaktes liggen er nu kaal en dood bij. Om stoom te
produceren, gebruikt voor de extractie van de olie, zijn grote hoeveel-heden water nodig. Naar verluid wordt per vat gewonnen olie vier keer zoveel water verbruikt. In het landschap blijft mijnbouwafval achter en toxische stoffen vervuilen meren en rivieren.
Volgens Greenpeace is het probleem van de watervervuiling zo groot, dat zelfs de drinkwatervoorziening in de regio bedreigd wordt. De productie van één vat olie uit teerzand leidt tot een uitstoot van broeikasgassen die veel hoger ligt dan bij de productie van olie volgens de klassieke methodes.

Teerzandontginning is een dusdanig smerige business dat je alleen maar kunt hopen dat ze nooit succesvol wordt.
De gebeurtenissen van de voorbije maanden op het BP-olieplatform in de Golf van Mexico tonen pijnlijk aan dat ook de ontging van olie uit de diepzee milieurisico’s met zich mee brengt.
De techniek bestaat om olie te ontginnen in zeer extreme omstandigheden. Maar blijkbaar laat de techniek om de risico’s te beheersen die hiermee gepaard gaan, het afweten. Na een explosie op een boorplatform ontstond een lek waardoor er dagelijks miljoenen liters olie in de zee terecht-kwamen. Verscheidene pogingen om het lek te dichten, mislukten. De stroom olie die wekenlang in de golf terechtkwam, vervuilde het zee- en kusteco-systeem. President Obama sprak van de grootste milieuramp uit de geschiedenis van de VS.
Wie zal er opdraaien voor de kosten om de olie op te ruimen en de ver-liezen in de visserij en het toerisme compenseren? Ook al heeft deze olieramp geen invloed op het piekoliemoment of de decline rates, een verbod op nieuwe olieboringen in de diepzee als gevolg van deze ramp zou het piekoliemoment wel beïnvloeden.

De kans is ook heel groot dat veel landen installaties gaan bouwen om brandstoffen te maken uit steenkool door middel van het Fischer-Tropsch-proces. Aangezien dit proces rendabel wordt vanaf olieprijzen hoger dan 50 dollar per vat, zal de stijgende olieprijs deze optie zeer aantrekkelijk maken. Maar vanuit klimaatstandpunt bekeken is die oplossing catastrofaal.

Zoals de naam al laat vermoeden, bestaat steenkool uit koolstof en gaat het gebruik ervan gepaard met grote emissies van broeikasgassen in de atmosfeer. Door over te schakelen op synthetische olie uit steenkool, zal de broeikasgasemissie per liter brandstof meer dan verdubbelen.

Het klimaatvraagstuk en het piekolieprobleem zijn eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille, veroorzaakt door onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Oplossingen zoeken voor het piekolieprobleem door de winning van onconventionele olie op te drijven of olie te maken uit steenkool, zal de klimaatverandering versnellen.

Een duurzame oplossing bestaat erin het klimaatvraagstuk en het piekolie-probleem samen aan te pakken. Dit kan enkel door een geleidelijke uitstap uit het fossiele tijdperk. Maar daarvoor is een grondige hervorming van onze energievoorziening en levenswijze nodig.

én dat kan!
Genoeg=genoeg....
ipv meer.....meer....meer...

Lokaal, hergebruik, immateriële kadoos uitdelen, kennisdelen, sámenwerken, geen verspilling, meer netwerken, kortom een duurzame visie neerzetten!
Transition Town zet zich hier actief voor in.

Kom zondag as. langs in Noordstraat 105, waar wij samen met elkaar
in gesprek zijn en samen breien aan een trui, voor 'warme truiendag'feb. 2011.

Geen opmerkingen: