GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Lezing van Lucas Reijnders over Duurzaamheid.

Lezing van Lucas Reijnders over Duurzaamheid.
Donderdag 22 april 19.20 uur
Openbare Bibliotheek, Eikenbosch 7, 5056 GB, Berkel-Enschot
Toegangsprijs € 3,50. Voor bibliotheekleden: € 2,50
Aanmelden: tel. 013-533 2697 of
berkelenschot@bibliotheekmb.nl


Duurzaamheid is een begrip dat in veel betekenissen wordt gebruikt. In zijn oorspronkelijke betekenis verwijst het begrip naar een maatschappij die op dezelfde wijze kan doorproduceren en - consumeren, zonder dat dit ten nadele is van natuurlijke hulpbronnen en de diensten die de natuur ons verleent, en zonder dat toekomstige generaties worden opgezadeld met daardoor veroorzaakte milieuproblemen. Daarvan staan we nu ver af. De economie draait thans op snel uitputbare natuurlijke hulpbronnen (zoals fossiele brandstoffen en fosfaat erts), de natuur takelt wereldwijd af en we zadelen toekomstige generaties op met veel door ons veroorzaakte milieuproblemen (waaronder opwarming van het klimaat en afgetakelde bodems en zeeën). Voor veel van die huidige problemen is er, technisch gesproken, een oplossing. Wat we nu doen met fossiele brandstoffen kunnen we bijvoorbeeld ook doen met duurzame energie en een grotere energie-efficiency. De beschikbare technische mogelijkheden worden echter maar mondjesmaat benut. Internationaal gezien doet Nederland het in dit opzicht bovendien verhoudingsgewijs een stuk slechter dan 20 jaar terug.
Voor sommige problemen is er slechts een gedeeltelijke technische oplossing. In die categorie behoort de schade aan natuur en milieu door de groeiende vraag naar voedsel (voor de groeiende wereldbevolking) en naar vlees. Voor een sterke beperking van de bijbehorende schade aan natuur en milieu is een meer vegetarische voeding nodig. Ook zijn in toenemende mate aanpassingen nodig aan het gegeven dat samenlevingen thans niet duurzaam opereren. Zo zijn in Brabant bijvoorbeeld aanpassingen gewenst aan de toenemende kans op zeer droge zomers en op extreme regenval.
Ook zal besproken worden hoe de problemen rond de energievoorziening kunnen worden opgelost en wat eraan gedaan kan worden om de productiviteit van de landbouw niet te laten instorten

Geen opmerkingen: