GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Marc van Roosmalen (Hero of the Planet) in Den Bosch!

Op dinsdagavond 18 mei heb ik in Den Bosch de lezing bijgewoond van Ecoloog Marc van Roosmalen. De ontvangst in de Parade was heel lux en gastvrij, met koffie, Bosche bol en de zaal was redelijk goed gevuld. Onno Hoes (gedeputeerde Ecologie en voorzitter Nederlandse Coalitie Biodiversiteit) bleek een goede gastheer.

Geen actievoerders in de zaal, mijn tas liet ik even onbewaakt, maar niet na mijn buurvrouw even te informeren dat deze koffer/tas ‘écht bomvrij’ was.

Marc van Roosmalen, als Hero van de Planet, in ‘Het hol van de Leeuw’.
Nergens wordt zoveel van zijn gehaatte Soja geïmporteerd als juist in dit gebied, vol met megaveestallen en varkens…
Marc is nog steeds een actieve beschermer van het regenwoud tegen houtkap en verbranding. Dit leverde hem in Brazilië de nodige tegenstand en problemen op, maar ook in Nederland is er steeds meer discussie en strijd over de Megastallen voor de intensieve veehouderij. "Slecht voor de gezondheid, zowel voor de veehouders als voor omwonenden" .

Om deze miljoenen varkens te voederen, wordt ‘zijn (en onze) geliefde Amazonia’ gekapt, en Soja plantages aangeplant. De avond werd eerst vooraf-gegaan door een foto-presentatie van Melchert Meijer zu Schlochtern. Melchert heeft niet alleen een zeer bijzonder achternaam, zijn ‘Brazilian blogs’ en fotoreportage waren zéér bijzonder. Eerder dit jaar maakte Melchert samen met Marc een tocht door de Braziliaanse natuur, die hij op beeld vastlegde.

De beelden waren práchtig. (Niet 3D, niet met de Computer vervaardigd), "gewoon" de práchtige natuur van dichtbij gefotografeerd. Zee-koeën (eten nog géén Soja), Schildpadden, Primaten, Vogels en práchtige opnames van het oerbos-het Amazone-gebied. Daarna nam Marc het woord.

Zijn geschiedenis, een avonturenroman maar dan géén fictie. Als heus stadsmens voor mij onbegrijpelijk, dat je als westerling jarenlang kunt overleven in dat gebied. Vorige keer dat Marc in Tilburg was, heb ik nog lang met Marc gesproken in een van de mooiste kroegen in Tilburg. Marc had toen zijn paspoort nog niet. Een onwerkbare alsook gevaarlijke situatie!
Gepassioneerd, wél aangeslagen. Als je van zo dichtbij meemaakt dat het gebied waar jij zo mee verknocht bent, aan de NGO’s wordt weggegeven, je voor je leven kunt vrezen, je je wetenschappelijk en levenswerk niet af kunt maken…… je geen paspoort hebt.....

Na een zeer gedetailleerd historisch overzicht, over zijn wetenschappelijk werk, liet Marc foto’s zien van de wegen die nu aangelegd worden, de houtkap, de mis-standen. Foto’s van “Climate Change”, het natte bos staat steeds vaker droog, dit is gevaarlijk, bij bijv. blikseminslag. Wie gaat dat straks blussen???
Als je ziet dat bij de ramp van de Golf van Mexico men elkaar al de schuld geeft.

Het zou mooi zijn als Marc zijn terechte oprechte bezorgdheid over dit gebied, en zijn/haar bewoners, breder kan neerzetten.... ons kan informeren over de práchtige natuur!!!

Deze avond heb ik weinig media gezien. Marc is hier nog een week. Daarna reist Marc weer terug. Op de weg heen naar de Parade kwam ik het campagneteam van de VVD nog tegen, alsook de cameraploeg van BNN. Mijn oproep aan hen om even mee te lopen naar de Parade, om de 'Hero of the Planet' nu te komen filmen, werd niet gehonoreerd…jammer! De huidige toestand van de wereld, lijkt me ook écht iets voor BNN.

Vanuit de zaal werd Onno Hoes wel kritische vragen gesteld over de gevoerde Soja/de megastallen (juist hier). Zelf heb ik de vraag gesteld, hoe Marc meer bij de media zijn verhaal kan doen. (Heeft Onno juist niet goede warme contacten in medialand;-)). Een echt PR plan was dinsdagavond nog niet bekend...

Onno stelde de laatste vraag aan de moeder van Marc, die geëmotioneerd en duidelijk het antwoord gaf, dat zij ‘angstig was’. ‘Ik ben zijn moeder’.

Zelf zie ik het nu zo.

De burgers (slecht geïnformeerd) willen graag een nieuw glimmende voordeur.
Zo’n mooie voordeur, wat ‘dag-in-dag- ui’t op TV wordt getoond en waar in de media continu over gepraat
wordt (denk hierbij aan loonsverhoging, geen verhoging AOWleeftijd ed.),
de huisbaas (politiek/overheid) gaat inderdaad deze deur verdedigen en regelen.

Dit terwijl de achtertuin van de woning al lang in brand staat.
De huisbaas dit al weet.
De buren toestemming krijgen te gaan verbouwen (waardoor de oude fundamenten wellicht in zullen storten).

Willen de écht goed geïnformeerde burgers dán écht wel zo’n mooi nieuwe deur?
Of heb je liever dat de brad geblust wordt, en de fundering verstevigd???

Onno had het antwoord deze avond ook niet 1-2-3 paraat. Wel werd een toezegging gedaan, dat dit gedachtegoed/deze strijd gedeeld moest worden. "Marc kan het niet in z'n 1tje". Daarna werd het publiek uitgenodigd om sámen nog na te praten aan de bar.

Er werden overvolle schalen overheerlijke(?) bitterballen geserveerd i.p.v. vegetarische snacks.

Dit niet opeten, betekent dat de koude bitterballen weggooid worden, en de ballen liggen er nu toch…????
Wat te doen, lastig al die keuzes…. ;(
Snel met de trein terug naar de grote stad......

Geen opmerkingen: