GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Complementaire economie náást de Euro

http://complementaire-economie.startpagina.nl/
Via Sjaak Adriaanse zijn wij getipt als reactie op een van de artikelen van visionair over economie.
Het is een zeer praktische pagina boordevol informatie en tips over complementaire economische systemen. Een aanrader dus voor iedereen en alle transition town groepen die zich met een duurzame economie bezighouden.

Daarnaast zijn dit eventueel ook nog richtingen voor oplossingen:

Als eerste is permacultuur http://www.visionair.nl/ideeen/wereld/permacultuur-de-toekomst-voor-de-landbouw/  een interessant systeem wat mensen kennis verschaft om zelf hun omgeving te ontwerpen.
Hierin komen de basisbehoeften zoals, voedsel, schoon drinkwater, sanitatie, energie producerende huizen, duurzame economische systemen allemaal aan bod.
Kijk op de website van permacultuur Nederland om meer over dit ontwerpsysteem te leren. Er zijn gratis cursussen te downloaden, er is uitgebreide informatie over eetbare planten, informatie over hoe er met duurzame energie huizen kunnen worden gebouwd volledig zelfvoorzienend zijn in energie, etc.
Transition Towns vormen op deze principes lokale groepen die gezamenlijk aan de slag te gaan voor een toekomst die minder afhankelijk is van olie, en meer veerkracht voor de gemeenschap probeert te realiseren op gebieden als voedsel, ecomie en het gebruik van lokale duurzame energie.

Als tweede voorbeeld: Spullendelen.nl  is een website die mensen stimuleert spullen met elkaar te delen.
Dat is beter voor het sociale contact in de buurt, de portemonnee en het milieu.
Lid worden is gratis en er zijn inmiddels al duizenden spullen te leen.
Recentelijk is hier ook het initiatief voor een zaden en plantenbank van en voor alle Nederlanders begonnen. Het wat en waarom van dit idee staat uitgelegd in dit artikel op Visionair.

Strohalm doet al lange tijd onderzoek naar alternatieve en aanvullende economische systemen. Hun verschil-lende experimenten in binnen en buitenland, hun ideeën en software om lokale ruilkringen op te starten (LETS) zijn te vinden op hun website. http://www.strohalm.nl/projecten-nederland.html


Het Equi http://www.equi-transitie.nl/ project is ook een interessant experiment van een nieuwe vorm van een economisch systeem. Op de site omschrijven ze het als volgt.
Equi-toegang betekent: gelijke en onvoorwaardelijke toegang tot het leven. Genoeg, gelijke, en onvoorwaardelijke toegang tot het leven, door een betaalmiddel te gebruiken waar iedereen evenveel toegang toe heeft en dat is gebaseerd op onze eigen aanwezigheid op aarde.

Als laatste is er een grote verzameling van alternatieve en aanvullende economische systemen te vinden op Wikipedia.  http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Alternatieve_economie

1 opmerking:

Anoniem zei

TradeXchange.
De enige erkende professionele bartering organisatie in Nederland die de benodigde dienstverlening voor B2B barter online levert. Bij TradeXchange doen de deelnemende bedrijven zelf zaken met elkaar zonder tussenkomst van TradeXchange. De deelnemers registreren de transacties met behulp van een complementaire valuta genaamd trade euro. TradeXchange is gebaseerd op het Zwitserse WIR Bank systeem.
http://www.tradexchange.nl