GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Landelijke Genoegdag 20 maart 2011.

Landelijke Genoegdag 20 maart 2011 Klasse Theater
(Voorheen Theater Zaal 16)
Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has”-Margaret Mead.

Een groeiende groep nederlanders heeft meer mét doen-denken dan met doem-denken!Spreekt dit gedachtegoed je ook aan?
Kom dan op zondag 20 maart naar de derde Landelijke Genoegdag.
Locatie Klassetheater: Carre 16 – (oude Theater Zaal 16).
Op deze dag staat praktisch idealisme centraal.
Voor mensen die bewust willen consumeren!

Meer weten over consuminderen, consumanderen, bewust consumeren.
20 maart is Tilburg voor de derde keer gastheer/dame van de Landelijke Genoegdag met een veelzijdig programma. Het theatercafé van Klasse Theater is om 11.00 uur open, koffie en thee staan voor u klaar (tegen betaling

Als u van buiten Tilburg komt kunt u met het Boekenweekgeschenk op 20 maart gratis reizen met de trein.
Reserveer alvast in je agenda!
Bereikbaarheid: 25 minuten wandelen van Centraal Station Tilburg.
Locatie: Carré 16,5017 JE,Tilburg

LEZINGEN GROTE ZAAL
11.10-11.50Transition Town (TT) Nederland en Transition Town Tilburg
Paul Hendriksen, mede-initiator TT Nederland en TT Deventer & omstreken
Het positieve toekomstbeeld van Transition Towns: Hoe een leven met minder energie méér oplevert"
Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (grote en kleine steden, dorpen, wijken) waar mensen zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olieafhankelijk te maken. De ophanden zijnde energiecrisis en klimaatverandering zijn hierbij de belangrijkste drijfveren.
Deelnemers aan Transition Towns zetten daar een positief toekomstbeeld tegenover en werken met behulp van de kracht van de lokale gemeenschap aan de realisatie in de eigen woonomgeving. In Nederland zijn er inmiddels ruim 60 lokale TT-initiatieven. Paul Hendriksen van Transition Towns Nederland geeft een voorproefje van wat TT voor uw eigen toekomst kan betekenen. Irma Lamers vertelt over de huidige stand van zaken van Transtion Town Tilburg!
Website: transitiontowns.nl, alsookwww.tilburg.transitiontowns.nl

12.00-12.50
Gelukkig Leven met Genoeg, Jeanine SchreursJeanine Schreurs, onderzoeker en publicist. Jeanine Schreurs is op 11 november 2010 gepromoveerd.
Ze heeft onderzoek gedaan naar duurzaam leven. In deze lezing wordt na een korte schets van sociaal-culturele oorzaken, ook dieper ingaan op de psychologische betekenis van downshiften aande hand van resultaten van haar promotie-onderzoek.
Ook wordt het model van de Gouden Driehoek uitgelegd, de Triple G van duurzaam leven: groen, gezondheid, geld. De discussie spitst zich toe op de vraag: Kan minder consumeren een oplossing zijn voor de ernstige milieuproblemen waar we mee geconfronteerd worden?
www.jeanineschreurs.nl

12.50-13.15 LUNCH – INFORMATIE MARKT – ONTMOETING
13.15-14.00 Wandeling
Prachtige wandelingen in het prachtige natuurgebied de Moerenburg rond lunchtijd.
Gert Brunink Bioloog: “Mee Naar Buiten in Moerenburg’.
Vlak tegen de stad ligt de poort naar het Groene Woud en loop je zomaar de kans een IJsvogeltje of een Grote gele kwikstaart tegen te komen.
Voor achtergrondinformatie kun je kijken op de Blog:
www.meenaarbuiten.vkblog.nl

13.15-14.00 Alternatief programma voor niet wandelaars ism Transition Town (Aarde) meditatie Grote Zaal?
Programma onderdeel nog in te vullen -extra uitleg over Transition Town; Goei Eete…
14.05-15.00 Annemiek van Deursen, en het team van Nederlands eerste consuminderhuis ‘Ons Genoeg’.Vier jaar geleden startte Annemiek van Deursen met haar consuminder-kringen. De Landgraafse leert de groepsleden hoe zij met het (tijdelijke) weinige geld dat ze hebben , toch een zinvol en duurzaam leven kunnen leiden. Augustus 2009 werd het Consuminderhuis ‘Ons Genoeg’ aan de Wilhelminastraat 25 geopend.
Kijk eens met een eerlijke blik naar jezelf en ga na wat je gelukkig maakt’ is de gedachte van de initiatiefneemster. Zij wil mensen bewust maken van het nut van ‘consuminderen’. Bij consuminderen wordt geluk losgekoppeld van geld en ervaar je de rijkdom van eenvoudig leven. Doel is om zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven en duurzaamheid te stimuleren. Met als resultaat minder uitgaven en vooral bewust inkopen. Daardoor krijg je grip op geld en leven. In deze tijd van crisis geen overbodige luxe.
Dit jaar vooral aandacht voor Moestuinieren.
Ook mensen zonder groene vingers zijn van harte welkom!!
Website: www.consuminderhuis.nl


15.10-16.00 Tweedehands Modeshow van Nachtruiter Hans PetersDat je zowel stijlvol als duurzaam door het leven kan gaan, bewijst de tweedehands modeshow van nachtruiter Hans Peters tijdens de Landelijke Genoegdag 2011.
Alle modellen zijn aangekleed voor +/- €5,- met kleding van Tilburgse tweedehandswinkels als By Rose, Vincentshop, Via Maria, Listex, Dress for Succes, Tante Pollewop en La Poubelle. Aan kleding heb je nooit genoeg! Waarom zou je dan geen tweedehandskleding kopen, naar de kleuren en trends van dit moment. Als je goed zoekt, kun je op een leuke, goedkope en duurzame manier goed voor de dag komen. Onze modeshow brengt u tot inspiratie, gegarandeerd!

Thee/koffie break

16.10-17.00 'MilieuRidder Ray'
Van duurzaam denken naar duurzaam doen valt niet altijd mee. Voel je je af en toe een beetje duurzaam-moe of zie je door de bomen het bos niet meer? Heb je het idee dat die duurzame revolutie niet opschiet of kan je het woord duurzaam niet meer horen? Geen zorgen! Alles komt goed. Dat het een flinke klus wordt, zal iedereen beamen, maar de verandering is al ingezet. We zitten midden in een systeem transitie. Dit gaat wel gepaard met de nodige momentjes van waakzaamheid...
Als heuse milieuridder bescherm ik de groene doen-denkers voor de struikrovers die her en der opduiken... Omdat je het waard bent!
www.milieuridder.blogspot.com


17.00-17.30 netwerken/borrel/pauze

17.30-18.30 Low Impact Man jaaroverzicht 2011 met een positief toekomstbeeld van 2050. – de grote Low Impact man show – nieuw!
LOW IMPACT MAN SHOW 2011
Steven Vromman, de Belgische Low Impact Man is erin geslaagd duidelijk te maken dat goed leven met een minimale ecologische impact mogelijk is.

Samen met zijn kinderen gaat hij dag in dag uit op zoek naar meer geluk met minder voetafdruk. Ondertussen is hij zowat de meest gevraagde spreker in Vlaanderen en is zijn experiment uitgezonden door televisiezenders in meer dan vijftig landen!

Dit jaar komt de Low Impact Man naar Tilburg met een gloednieuwe Show. Samen met zijn saxofonist Flor brengt hij een nieuw eco-comedy programma. Via schokkende cijfers en beelden, verrassende interactie met het publiek, veel humor en ontroering krijg je een nieuwe kijk op de wereld en hoe je ermee kan omgaan. Met onder andere een bijzonder jaaroverzicht, de zoek-tocht naar de gemiddelde Nederlander.

De Low Impact Man gaat zelf achter de piano zitten en nodigt iedereen uit om 'Standby Ni' mee te brullen. Kortom, infotainement zoals je het nooit eerder zag.
http://lowimpactman.wordpress.com/


AFSLUITING
18.30-19.00: Korte nazit in Klassetheater

19.30-21.30: Vegetarisch eten in De Imme
(eigen kosten / locatie vlakbij Centraal Station)

Naast de lezingen in de zaal, in Klasse Theater 12.00-15.00 Workshop ‘Knutselen met afvalmateriaal': Cora Westerink

Knutselen kan ook gratis en voor niets, kijk bijvoorbeeld maar in de natuur waar van alles te vinden is om iets creatiefs mee te doen. En wat dacht je van afvalmateriaal? Laat je inspireren door alle afvalmaterialen die voor jou zijn verzameld! Wat je al niet kan verwezenlijken met afval !!!
Je zult versteld staan! We maken hierbij vooral plezier met elkaar.
We gaan uitvindingen doen á la Willy Wortel. Wat kunnen we allemaal maken met afvalmateriaal?
www.kunstvoorkinderenmetautisme.eu



12.00-17.00: Klasse Theater - Informatiemarkt.In het gezellige café van Klasse Theater op Carre 16, te Tilburg wordt informatie geboden.
Bezoekers kunnen zich laten informeren over de Mondiale Voetafdruk, Letskringen, De 12ambachten, Uitgeverij Genoeg, Omslag Eindhoven, Transition Towns. Het initiatief Goei Eete (voedsel dicht bij huis); Repair café en SpullenDelen

Reserveer alvast in je agenda!
Dagkaart 7,50€ Inschrijfformulier binnekort via website genoeg.

http://vooruitkijkengodelieveengbersen.blogspot.com/


Godelieve Engbersen
Organisator Landelijke Genoegdag 2011, ambassadeur Genoeg.

Geen opmerkingen: