Reusachtige bedden zeesla, een soort groenwieren, kunnen de verzuring van de oceanen teniet doen en tegelijk het wereldvoedselprobleem oplossen.
Dat stelt de Wageningse onderzoeker Ronald Osinga.
Verzuring van de zeeën is een van de gevolgen van de klimaatverandering. Koralen zijn er extreem gevoelig voor: ze verbleken en het kalk in de riffen lost op.
Volgens Osinga is zeesla een mogelijke oplossing. Dit groenwier verlaagt tijdens zijn groei de zuurgraad van water. Bovendien is die sla te ge-bruiken als voedselbron.
Zeesla bevat namelijk bijzonder veel magnesium, calcium en vitamine A, vitamine B12 en vitamine C. Bijna overal in kustregio's wordt deze plant gegeten. Dit gebeurt ongekookt als salade of ook gemalen en meegebakken in brood om dit langer vochtig te houden. Zeesla kan ook gedroogd gebruikt worden in biogasinstallaties om het afvalwater te reinigen.
Maar het groenwier bevat ook veel proteïnen. Volgens Osinga’s collega Willem Brandeburg (Plant Research International) is een 'zeetuin' van 180.000 vierkante kilometer zeesla genoeg zijn om de totale wereldbevolking van voldoende eiwit te voorzien.
Bron artikel: Engineeringsnet.be
Zo zijn er zoveel mooie uitvindingen, die we al toe kunnen passen,
Changs is now, als we dat samen doen ;-)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten