GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Vegetarisch eetinitiatief 'Ons Diner' 08-02-2011 Achtergrond informatie via Jan Juffermans.

Nog 12 redenen voor een onsje minder vlees EN zuivel

Marianne Thieme gooide met een film over vlees de knuppel in hokken en stallen. Al Gore agendeerde ook met een film het klimaatprobleem.
Er is dringend nog een derde film nodig; over mondiale voetafdruk.
Want daar wringt de schoen. De aarde is te klein geworden.

Niet alleen in China, maar wereldwijd groeit de consumptie harder dan de bevolking. Omdat beide groeien gebruiken we al ongeveer 30% meer van de aarde dan duurzaam mogelijk is. We zijn voorbij cruciale duurzaamheids-grenzen geschoten (overshoot).
Dat verklaart o.a. de klimaatverandering, de overbevissing, de kap van bossen en de toename van milieuvluchtelingen.

We zijn de aarde domweg aan het uitwonen en de groei van de vlees-consumptie is een van factoren. Uit het Living Planet Report 2006 komt dan ook de waarschuwing dat, als we zo doorgaan, we in 2050 een tweede aarde nodig hebben….

Jan Goudriaan vindt dat Marianne Thieme overdrijft. Maar de film is gebaseerd op het rapport Livestock’s Long Shadow van de Food and Agri-culture Organization. Daarin staat wel degelijk dat de dierlijke productie op aarde voor 18 procent van de klimaatgassen verantwoordelijk is.
Verkeer staat op 13.5%. Wellicht is het misverstand dat ook de productie van zuivelproducten bij die 18% hoort. Dat komt in de film niet goed naar voren.

Over deze zaken moet flink gediscussieerd worden. Het is overduidelijk dat voor een goed klimaatbeleid de productie en consumptie van dierlijke pro-ducten drastisch verminderd zal moeten worden. Behalve klimaat zijn er overigens nog wel wat meer argumenten om een onsje minder vlees EN zuivel te gebruiken.

1. De MondialeVoetafdruk.
Vlees heeft van alle voedingsmiddelen veruit de grootste voetafdruk (zie de scan op www.voedselvoetafdruk.nl ). Dat heeft te maken met de vele miljoenen hectares veevoer, de productie van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en energie voor o.a. vervoer en koeling. Ook zuivelproducten hebben een forse voetafdruk, en we gebruiken er vele kilo’s van.

2. Gezondheid & kwantiteit.
Volgens diverse deskundigen en de Gezondheidsraad, ligt het gebruik van dierlijke producten, o.a. vanwege het verkeerde vet en cholesterol, op een ongezond hoog niveau. Welvaartsziekten worden ermee in verband gebracht. Een halvering zou heel gezond zijn.

3. Gezondheid & kwaliteit.
Er wordt gesjoemeld met veevoer en medicijnen. Mengvoeders blijken een ‘ideale’ dumpplek voor verdachte (afval)stoffen.

4. Gezondheid & gentech.
Vooral grootschalige producenten van veevoer, zoals granen en soja, stappen over op genetisch gemanipuleerd zaaigoed. Over de effecten daarvan op mensen, dieren en de ecosystemen bestaat grote onzekerheid.

5. Voordeliger.
Door minder vlees te eten kun je aardig wat geld uitsparen. Vervanging door andere producten is niet nodig; we komen niet snel eiwit tekort. Vleesvervangers zijn tegenwoordig volop verkrijgbaar. Zonder zuivel hebben ze de kleinste voetafdruk.

6. Derde Wereld.
De productie van veevoer voor ‘onze’ beesten concurreert – net als bio-massa voor energie - met de productie van voedsel voor de lokale bevolking. Door de monocultuur worden bovendien vele boeren uit de landbouw gestoten en worden werkloos, waarna ze veelal in sloppenwijken terecht te komen.

7. (Drink)water.
De productie van vlees gaat gepaard met grote hoeveelheden (drink)water. Voor één kilogram rundvlees is 16.000 liter water nodig. Een kilo graan vergt ‘slechts’ 1.150 liter water. Zie www.waterfootprint.org .

8. Kringloop.
Door de eenzijdige stromen veevoer van het ene, veelal relatief arm land, naar het andere, veelal rijk land, wordt de kringloop van nutriënten verbroken, zodat in het ene land de bodem wordt verarmd en in het importerende land ontstaat een overschot aan mineralen (mestoverschot).

9. Verspilling.
De omzetting van plantaardig eiwit naar dierlijk eiwit is een grote verspilling van voedsel. Afhankelijk van het type dier, is 3 tot 15 kilogram plantaardig eiwit nodig voor de productie van 1 kg dierlijk eiwit. Kip heeft relatief de kleinste voetafdruk, rundvlees de grootste.

10. Zure stoffen.
Rond de honderd miljoen ton mest wordt jaarlijks uitgepoept door de ongeveer 160 miljoen dieren die we in Nederland ‘houden’; tien per Nederlander! Uit de mest komt ammoniak vrij die schadelijk is.

11. Dierenleed.
Er is nog steeds geen einde gemaakt aan het dierenleed in de bio-industrie. De beesten hebben er een belabberd leven in veel te kleine hokken en kunnen daar onmogelijk hun soorteigen gedrag vertonen.

12. De boer.
Last but not least is ook de serieuze boer niet gebaat bij massaproductie van vlees en zuivel voor een anonieme markt, waarbij de kwantiteit belangrijker is dan de kwaliteit.

De conclusie: minder vlees en zuivel is beter voor alles en iedereen.
Mijn advies: minder en beter, liefst van biologische kwaliteit.

Jan Juffermans, januari 2008

Jan Juffermans schreef het boek ‘Nut & Noodzaak van de Mondiale Voet-afdruk; over de mondiale gebruiksruimte, duurzaamheid en mensenrechten, Lemniscaat 2006.

De nieuwste quick scan van de Mondiale Voetafdruk staat op: www.duurzaamheidinactie.nl


Het boek over de Mondiale Voetafdruk kun je
gratis downloaden /lezen op:
www.janjuffermans.nl

Info over de Ecocide-actie op VN-niveau:
www.treeshaverightstoo.com

Geen opmerkingen: