GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Landelijke Genoeg Dag - Transitie Festival 17 maart 2012 / Tilburg

17 maart 10.00-19.00 [8€ dagkaart].
Klassetheater Tilburg - Centrum Tilburg (Het oude Theater Zaal 16)

“Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has” Margaret Mead

Een groeiende groep nederlanders heeft meer mét doen-denken dan met doem-denken! Een wereld alleen gestoeld op economische groei kraakt uit haar voegen. Nieuwe realisten gaan zélf aan de slag om de wereld duurzaam te veranderen!
Wij bieden jullie graag een alternatief.

Kom langs op zaterdag 17 maart 2012, Tilburg.
Locatie: Carre 16 Tilburg.
Op deze dag staat het: Praktisch Idealisme centraal.

Voor mensen die samen aan de slag willen om hun manier van wonen, werken, en leven minder olie-afhankelijk te maken. Kaartjes bestellen kan binnenkort digitaal via webshop van: http://www.genoeg.nl
Reserveer deze dag alvast in je agenda.
Bereikbaarheid: 20 minuten wandelen van Centraal Station Tilburg.

10.30-10.50 Dagopening
Dagopening door Nachtburgemeester/V Tilburg.
Godelieve Engbersen, iniatiefnemer Transition Town Tilburg, en ambassadeur van Genoeg. De 4de Landelijke Genoegdag 2012! Transitie Festival?! Wat staat er op het programma?

11.00-12.00 Transition Town (TT) Nederland en Transition Town Tilburg
Adri Ros, mede-initiator TT Nederland en TT Deventer en Margot Dopheide, zonnepanelenproject Zonnehoven en Hart & Zielgroep TT Deventer.
Het positieve toekomstbeeld van Transition Towns: 'Hoe een leven met minder energie méér tevredenheid oplevert.'
Transition Towns zijn lokale gemeenschappen in grote en kleine steden, dorpen en buurten, waar mensen zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olieafhankelijk en meer duurzaam te maken. Piekolie en klimaatverandering zijn de meest belangrijke drijfveren om in actie te komen met projecten aan de basis van onze samenleving. Transition Towns werken aan praktische oplossingen, laten zien hoe je die zelf kan uitvoeren en laten het daarbij niet afhangen van overheid of bedrijfsleven. TT doet een beroep op de gezamenlijke ervaring, creativiteit, wijsheid en kracht van mensen.
In Nederland zijn sinds de start in 2009 inmiddels ruim 80 lokale TT-initiatieven ontstaan.

Deventer hoort bij de steden van het eerste begin en heeft inmiddels flink wat ervaring opgebouwd. Zoals bij Adri Ros en Margot Dopheide. Zij isoleerden hun huis van label D naar B, produceren duurzame energie met hun zonne-panelen en zonneboiler, en startten met hun overburen een gezamenlijke moestuin: “Energiemindering à la TT is niet alleen duurzaam maar ook goedkoop, gezond en gezellig!
Koester optimisme en enthousiasme, en draag met elkaar verantwoording voor mens en natuur op de plek waar je leeft.” Ook wordt u bijgepraat over alle initiatieven in Noord-Brabant door Irma Lamers van ABC communicatie/ Transition Town Tilburg. Duurzaamheid doe je samen!
Links:
Zonnepanelenproject Zonnehoven: zonnehoven
Transition Town Deventer:     TransitiontownsDeventer
Transition Towns Nederland: Ttransitiontown NL
Transition Town Tilburg:        Transitiontown Tilburg
- korte pauze -

12.20-12.50 Consuminderhuis Landgraaf
Actuele informatie over het Consuminderhuis Landgraaf. Stand van zaken via Annemiek van Deursen.
Thema: Consuminderen, zelfvoorzienend leven….
Uitleg, informatie, stand van zaken, toekomstvisie!
ConsuminderhuisLandgraaf
12.50-13.30 LUCH (aangeboden brood, fruit, soep / wat het u waard is, niet gratis)
LUNCH – INFORMATIE MARKT – ONTMOETING

13.30-14.00 Wandeling
Leuke wandeling in het prachtige natuurgebied om de hoek. Bram van Beurden vooorzitter stichting Stadsbomen en stadsecoloog. Alsook bioloog Gert Brunink. Vlak bij Carre ligt prachtige haven, we lopen zomaar de kans een Lindeboom of groene eik tegen te komen.

13.30-14.00 Alternatief programma voor de niet wandelaars ism Transition Town. (Aarde)meditatie? Natuurlijk ook Genoeg tijd bij te praten.

14.05-15.00 Jeroen van Agt OliNo.
Besparen met Duurzame EnergieHoeveel winst kun je halen met energiebesparing? Wat is er allemaal mogelijk met duurzame energie opwekking (en de ENORME potentie hiervan)? Er is veel meer mogelijk dan we denken.
Een aantal jaar geleden startte Jeroen van Agt de site OliNo.
Over duurzame energie doen veel vooroordelen de ronde. Zoals bv. de mythe dat duurzaam energie nooit voldoende kan zijn voor de behoefte van de mensheid. Door Jeroen wordt deze mythe op Mythbuster-achtige wijze BUSTED (=verworpen).
Veel aandacht dus voor alle stappen die wij zélf kunnen zetten.
Website: olino.org
korte pauze…

15.20-16.00 Herman Verhagen en Bram van Sambeek.
Het Genoeg-festival beleeft de primeur: een unieke samenwerking tussen 'verteller´ Herman Verhagen (1954) en fagottist Bram van Sambeek (1980). Samen sterk voor duurzame ontwikkeling met passie! Geen lezing maar een performance. Leidt het verhaal de muziek of de muziek het verhaal? Alleen de boodschap staat vast: duurzame ontwikkeling is ´het nieuwe normaal´, mede dankzij voorlopers als Transition Towns.
We are the people we have been waiting for!´
Herman Verhagen houdt zich 35 jaar bezig met duurzame ontwikkeling en schreef onlangs ´De Duurzaamheidsrevolutie - hoe mensen organisaties en organisaties de wereld veranderen´. ´Een lekker positief boek´, aldus radio-programma Vroege Vogels. ´Een verfrissende en hoopvolle kijk op de toekomst, die groener, leefbaarder en menselijker zal zijn´, aldus het Belgische Knack. Het tijdschrift Milieu: ´Verhagen leert mensen de stille revolutie zien die gaande is, evenals de kansen en voordelen ervan.´

Bram van Sambeek (1980) speelt sinds zijn tiende jaar fagot en ontving - naast andere prijzen - in 2009 de hoogste culturele onderscheiding in ons land: de Nederlandse Muziekprijs. Madonna zei over hem: “...wat is een fagottist?... en: wie is Bram van Sambeek?..”
Hij is tegenwoordig vooral actief als solist en kamermuzikant. Doorgaans spelend in Concertgebouw Amsterdam en concertzalen in New York, Londen en elders in de wereld. Nu eenmalig in Tilburg ...

Thee/koffie

16.30-17.20 Show 'MilieuRidder Ray'
Van duurzaam denken naar duurzaam doen valt niet altijd mee.Heb je het idee dat die duur-zame revolutie niet opschiet of kan je het woord duurzaam niet meer horen?
Geen zorgen! Alles komt goed. Dat het een flinke klus wordt, zal iedereen beamen, maar de verandering is al ingezet. We zitten midden in een systeem transitie.
Als heuse milieuridder beschermt Ray de groene doen-denkers voor de struikrovers die her en der opduiken...
Omdat je het waard bent! Ray Meur met een actuele show, 2012!
Milieuridder Ray Meur

- pauze -

17.45-18.15 Muzikale afsluiting Sandra Coelers
Inhoudsvol. Meedoen, mee luisteren. Zingen tot we samen zijn!

Sinds meer dan twee decennia zingt en speelt Sandra Coelers Zuid-Amerikaans repertoire (traditioneel en eigen werk). Met de gezelschappen La Flor Azul, Flor de Amor en trio Nuevo trad ze op in vele theaters, concertzalen en podia in Nederland, België, Duitsland, Spanje, Griekenland en Cuba. Als zangeres van Trio Nuevo in het programma van Dick de Graaf, ‘Jazz meets Tango’ was ze o.a. te horen in de Kleine Zaal van het Concert-gebouw, het Bimhuis en North Sea Jazz festival. Haar eerste stap naar haar moedertaal maakte ze met het beeldconcert ‘Hartkamers’(2006-2007).
In 2010 maakte zij haar solo muziektheater ‘Hemellichaam’ en produceerde zij het muziektheaterstuk ‘Zwarte Parels’ voor Flor de Amor. In de lente van 2012 verschijnt haar CD ‘wachten op mij’.

Als stembevrijdster laat zij weten dat zingen ons aller geboorterecht is! Het helpt ons herinneren aan wie we werkelijk zijn en het brengt ons samen in waarachtige momenten.
website: Sandracoelers
In 2012 organiseert zij o.a. iedere volle maan ‘zingen tot we samen zijn’ te Tilburg.
Een afsluiting! Waar we nog lang aan terug zullen denken...

18.15-18.45: Nazit in Klassetheater!!!
Netwerken, drankje, adressen uitwisselen, plannen maken ;-)

19.15-21.30: Vegetarisch eten in De Verdieping, St. Annastraat 20.
8€

12.00-17.00: Klasse Theater - Informatiemarkt.
In het Café van het Klassetheater wordt informatie geboden.
Bezoekers kunnen zich laten informeren over:
de Mondiale Voetafdruk, Letskringen, Uitgeverij Genoeg, Omslag Eindhoven, Transition Towns.
Het initiatief Goei Eete (voedsel dicht bij huis); boekhandel Jan van Arkel en Repair café Tilburg....
Dagkaart 8€

Inschrijfformulier via webwinkel uitgeverij Genoeg
binnenkort via:  http://www.genoeg.nl/






Kleine wijzigingen (aanvangstijden/ programmatekst onder voorbehoud).



Dágkaart 8€

Geen opmerkingen: