GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Zeus Hoenderop, nachtburgemeester Tilburg tot 21-12-2012: ‘Het is een culttitel’

Verslag van Nachtburgemeester congres.

Uitleg door Zeus Hoenderop, nachtburgemeester Tilburg:
‘Het is een culttitel’. -opgevolgd door Godelieve Engbersen/V.

De Tilburgse nachtburgemeester is de meest highbrow ambassadeur van het stel.
Zeus Hoenderop (43) is beeldend kunstenaar en heeft zijn sporen vooral verdiend op het vlak van stimulering van jonge kunstenaars.
Hij begon in 2006 met een galerie voor studenten en net afgestudeerden van de Academie voor Beeldende Vorming. ‘
Ik merkte dat zij nogal gefrustreerd raakten dat zij hun kunst niet aan de man konden brengen. Op de academie leer je van alles, behalve jezelf verkopen.’ 


Zeus regelt inmiddels expositieruimtes, perscontacten, vernissages voor aanstormende kunstenaars van vijf academies en zette een meester-leerlingproject op voor de meestbelovenden onder hen. 


Hij werd twee jaar geleden door de vorige nachtburgemeester aangezocht om het stokje van hem over te nemen. ‘Het nachtburgemeesterschap is een culttitel voor mensen die zich in het donker zichtbaar maken op cultureel opzicht. Het is een autonome functie, ik mag zelf weten hoe ik het invul en dat doe ik dan ook.’ 


KADER 6
Tien aanbevelingen in het donker
1.     Geef nachtburgemeesters fysieke ruimte om evenementen te organiseren: creëer vrijplaatsen.
2.     Geef ruimte door momenten te creëren waarop meer mag, zoals ‘herriedagen’ waarbij tijdelijk de eisen voor geluidsoverlast aan de kant worden gezet om activiteiten mogelijk te maken die anders niet kunnen.
3.     Ga soepel om met de openingstijden, want Nederland is een 24 uurseconomie.
4.     Denk mee bij niet-commerciële culturele initiatieven over het dragen van de vaak hoge beveiligingskosten.
5.     Zorg dat initiatiefnemers laagdrempeliger in gesprek kunnen komen met officiële instanties: stop de bureaucratie, wees toegankelijk als overheid.
6.     Zoek met initiatiefnemers naar oplossingen in plaats van star vast te houden aan procedures en regelgeving.
7.     Jaag organisaties van culturele evenementen niet op kosten met leges en dergelijke. Door organiseren aantrekkelijker te maken (omgekeerd subsidiëren), ook financieel, komt er meer levendigheid. Denk hierbij ook aan btw.
8.     Toon waardering voor betrokken vrijwilligers. Dat hoeft niet financieel. Zoek naar alternatieve vormen van beloning voor getoonde inzet.
9.     Zet een ‘kennisloket’ op per regio voor advisering, waar initiatiefnemers informatie en advies kunnen krijgen voor het opzetten van culturele activiteiten en evenementen.
10.     Zie de meerwaarde van levendige cultuur, in economisch en sociaal opzicht. Een veilig en levendig cultureel klimaat betekent minder problemen in stad en dorp.

Geen opmerkingen: