GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Duurzame dinsdag - Hier goed duurzaam idee van Low Impact Man - as. vrijdag 'Potje Buur'.

Via Low Impact Man.

Potje buur. Goed voorbeeld doet volgen?!
Tip via de blog van de Low Impact Man.
As. vrijdag brengen we met zijn allen een gerechtje naar iemand uit de buurt!
Dit nieuwe feest is geïnspireerd op het Suikerfeest uit de moslimcultuur (Id-oel-Fitr, het Kleine feest). Tijdens de ramadan brengt men maaltijden naar buren en ook op het Suikerfeest, waarmee de ramadan afsluit, deelt men lekkers uit.
Potjebuur is de uitbreiding van dit feest naar de gehele bevolking.

Op het einde van de Ramadam is het namelijk de gewoonte dat de Moslims lekkernijen en maaltijden gaan uitdelen aan de buren. Dit ‘Suikerfeest’ is dus ook een aanleiding om contact te zoeken met buren en te delen wat je hebt. Op initiatief van Christine Moreel is vorig jaar voor het eerste een oproep gedaan om dit gebruik over te nemen. Dus hoe werkt het?

Je kan kiezen voor een dessertje, maar ook soep of een echte maaltijd. Als het gerecht klaar is, lopen we met onze pot, schaal of bord de straat op, we bellen aan bij wie we in gedachten hadden, we geven het gerecht af en ver-trekken. Het is helemaal niet nodig dat de ontvanger de schenker uitnodigt om samen te eten

Het is niet de bedoeling dat het eten overgebracht wordt in een eigen kom of bord, opdat de schenker meteen zijn vaat weer mee naar huis zou kunnen nemen: degene die een gerecht ontvangen heeft, zal de afgewassen vaat diezelfde dag of de dag erna terugbezorgen.
Het is evenmin de bedoeling dat er wegwerpborden gebruikt worden. Dit uiteraard met het oog op het milieu, maar ook om het contact de optimaliseren: het terugbrengen van de afgewassen vaat lokt vaak een gesprek uit, een bedanking, een bewondering of het uitwisselen van een recept …en verdubbelt het aantal contactmomenten.

Het idee van potje-buur of delen van eten zou trouwens het hele jaar door kunnen.

Sámen eten is en blijft een belangrijk moment, en het meestal ook ecologischer dan dat iedereen voor zichzelf zijn eigen potje kookt.Misschien niet evident in deze tijden van individualisme en zelfs wantrouwen, maar proberen kan nooit geen kwaad natuurlijk…

Als variant van Potje buur hebben we met Stichting Consuminderen / Zuinigheid met Stijl as. zaterdag een pot-luck lunch in Utrecht. Blijkt altijd zeer overvloedig en lekker te zijn.
Vrijdag as. eten we wel samen met een groepje mensen bij De Verdieping.
Hier zitten bekende en onbekenden bij en iedereen is welkom. Evt. aanmelden ivm aanschaf van Genoeg eten. Locatie St. Annastraat 20. [Kosten 5€]

Inspirerend filmpje.
http://youtu.be/WAzwdYlhxME

Potjebuur wordt een nieuwe feestdag in ons buurland!
Goed voorbeeld doet volgen?

Godelieve Engbersen,
Tilburg.

Geen opmerkingen: