GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Garden Sharing - druk, druk, druk? Samen is meer!

Eén van de doelstellingen van Transition Towns is de veerkracht van de lokale gemeen-schap verhogen. Dit kan o.a. door zelf voedsel te telen. Hiervoor is grond nodig, maar niet iedereen beschikt over een (volks-)tuin. Aan de andere kant zijn er buurt-bewoners met een tuin, maar zonder de mogelijkheid om daarin voedsel te verbouwen.

Garden sharing,
Garden sharing, een tuin delen, kan hierin een hulp zijn. Degene met tuin maakt met degene zonder tuin afspraken over het telen van groenten en fruit in zijn tuin.
De opbrengst wordt(h)eerkijk gedeeld.
In Engeland en met name London wordt het tot elkaar brengen van tuin en tuinierder volop ondersteund door vrijwilligers en overheid. http://www.capitalgrowth.org/big_idea/
Er zijn zelfs internationale sites die zich daar mee bezighouden. (http://www.gardensharing.com/).
In Nederland, kan dit evt. via de fántastische site: www.spullendelen.nl
Zelf ken ik in mijn omgeving wel een aantal mensen, die graag hun tuin zouden willen gebruiken voor het telen van groenten en fruit,maar niet weten hoe of die het niet
zelf kunnen.Hierover zijn veel boeken geschreven, toch is samen overleggen natuur-lijk ook leerzaam!

Wil je je tuin delen of wil je graag in een tuin bij jouw in de buurt aan de slag, meldt je bij ons en wij gaan kijken of we mensen bij elkaar kunnen brengen. (Gezien onze beperkte menskracht zal deze bemiddeling vooralsnog alleen bestaan uit het uit-wisselen van telefoonnummers of e-mailadressen waarna je zelf contact kunt opnemen).

Mocht je meer in dit idee zien en graag met de bemiddeling aan de slag willen gaan, dat zou helemaal fantastisch zijn.
Zelf heb ik geen tuin en hier ook vooralsnog geen behoefte aan. Een keer meewerken in de tuin, dat vind ik prima. Dat doe ik liever dan naar een sportschool gaan.
Wel heb ik veel tips verzameld over tuinieren, ook omdat ik contact heb met Annemiek van Deursen, uit Landgraaf. Zij schrijft in de Genoeg elke keer over tuinieren.
Een wonder wat je met een geveltuin en moestuin aan (h)eerlijk voedsel uit de grond kunt toveren!

Zo zijn er zoveel leuke ideeën om samen te realiseren.
De plannen voor het vegetarisch eetinitiatief worden weer verder uitgevoerd. Overleg met de beheerder en de barman bij De Verdieping is gevoerd. Data worden geprikt.
Leuk en lekker en ook goedkoop als we bij ons vegetarisch eetinitiatief ook lokale groente uit eigen tuin kunnen bereiden.

Godelieve Engbersen,
Transition Town Tilburg.
transitiontown.tilburg@gmail.com

Geen opmerkingen: