GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Weggooien? Mooi niet! Mooi hergebruik project. Samenwerking met Stichting Medic

St. Elisabeth Ziekenhuis geeft medische apparatuur een tweede leven

Weggooien? Mooi niet!
Veel medische apparaten die in St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg zijn afgeschreven, functioneren nog prima en kunnen op andere plekken nuttig worden ingezet. De commissie hergebruik goederen voorkomt dat deze goederen als afval door het ziekenhuis worden afgevoerd en geeft ze een tweede leven.

”De commissie hergebruik goederen draagt zorg voor herbestemming of correcte afvoer” vertelt klinisch fysicus Wim de Jong.
“Indien mogelijk worden goederen ingeruild op de nieuw aan te schaffen apparatuur of intern herplaatst. Een mooi voorbeeld van herplaatsing is de capnograaf van anesthesie die daarna in gebruik is genomen bij het IVF laboratorium. Als hergebruik niet mogelijk is wordt onderzocht of de goederen geschikt zijn voor herplaatsing”.

De Jong somt enkele voorbeelden op: “Het oude meubilair van het pathologisch laboratorium heeft een nieuwe bestemming gekregen in ziekenhuizen in Roemenië. Kinderbedjes met toebehoren zijn verhuisd naar het Diakonessenhuis in Paramaribo en OK apparatuur is verkocht aan dierenparken. Er is zelfs een giraffe geopereerd met behulp van oude apparatuur van het St. Elisabeth Ziekenhuis.”

Stichting Medic

Onlangs heeft het ziekenhuis een overeenkomst ondertekend met stichting Medic, de vrijwilligersorganisatie die medische hulpgoederen en diensten verstrekt aan derdewereldlanden. Voorzitter Carel De Bos: "Medic werkt met een team van ongeveer negentig vrijwilligers. De meeste medewerkers genieten van hun pensioen, maar zetten zich op deze wijze in voor ontwikkelingshulp. Met elkaar realiseren wij ongeveer tweehonderd projecten per jaar, in gebieden over de hele wereld. Zo leveren we materialen voor het inrichten van gezondheidscentra in Afrika, Azië en Midden-Amerika."

Wim de Jong: ‘Mooi dat het St. Elisabeth Ziekenhuis via deze samenwerking gemakkelijk een zinvolle bestemming vindt voor overtollige medische apparatuur. We hebben elk kwartaal overleg met Medic, zodat de materialen snel weer kunnen worden ingezet.”

Geen opmerkingen: