GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

De ecothriller ‘Graan’ van Ruben van Dijk is momenteel akelig actueel!

Na een bezoek aan het MilieuCafé heb ik in een paar maanden geleden de eco-thriller ‘Graan’ gekocht. Het kopen van boeken is nog een van mijn eco-zondes ;-)
Dit boek van Ruben van Dijk, is nu maanden later ákelig actueel!!!
Veel zaken in dit spannende, fictieve verhaal over een wereldwijde voedselcrisis lijken uit te komen, nu de graanoogsten in Rusland en Oekraïne zijn verbrand.

Quote:“Landen zoals Rusland sluiten de grenzen voor graanproducten en andere landen im-porteren zoveel mogelijk graan nét voor die grenzen waterdicht zijn afgesloten. Bestaande handelsovereenkomsten worden in de prullenbak gegooid. Ruben van Dijk:‘Ik had graag gezien dat het anders was, maar veel uit mijn boek is dus helaas bewaarheid.’

‘Graan’ verscheen in januari 2010 bij A.W. bruna Uitgevers en gaat over een drei-gende voedselcrisis in Amerika, Europa en Azië. Een Nederlands crisis-team onder leiding van de jonge, ambitieuze politicus Peter Vink, probeert het een en ander in goede banen te leiden. Ruben van Dijk is een pseudoniem voor Thomas van Slobbe. Hij is directeur van Stichting wAarde, een denktank binnen de natuur- en milieubeweging. Veel uit dit boek, wordt dus helaas bewaarheid.
Ongelofelijk dat anno 2010 nog zo weinig gebruik maken van de (h)éérlijke stad, het verbouwen van lokaal voedsel in eigen tuin. Overal in Tilburg zie je lange tuinen plat geplaveid met vieze stoeptegels. Natuurlijk wel handig goed schoon te spuiten met je onbeperkt drinkwater uit eigen kraan.

Deze zomer vakantie heb ik door Nederland getoerd, waarbij ik veel Transition Town Initiatieven heb bezocht. Gastvrijheid ervaren, heerlijke zelfgemaakte maaltijden/ seizoengroente en heerlijke kruidenthee uit eigen (raam)-tuin. Intensieve gesprekken met betrokken burgers, die zélf de handen uit de mouwen steken. "Hoe kan het dat we onze mooie wereld zo uit onze handen laten glippen!"
De mogelijkheid die nog steeds geboden wordt om 'All inclusive voor een luttel bedrag op vakantie te gaan aan de ene kant en de hongersnood zichtbaar voor ons aan de andere kant. Zelf heb ik 'bewust' geen kinderen, en alle kinderen zijn mij evenveel waard. Dat kinderen in Pakistan nu verdrinken terwijl onzeker gemaakte pubers in VS op 16-jaringe een 'nose-job', of borstcorrectie krijgen, is toch onbegrijpelijk? Maar ook dichtbij huis, pubers die als rapportbeloning een I-Pad krijgen of Black Berrie?? ;-(

Pim-Pam-Pet.
Het begint met een O, en heeft te maken met ons-de mensheid.
Kiezen we voor I.
Ontwikkeld, Onderwijs, Omslag (Transitie), Optimistisch, OliNo, (www.olino.org), "oma weet raad", Overvloed, Onbaatzuchtig, Oplossingen! -of-
II. Overconsumptie, overgewicht, Oneerlijke verdeling, Ontevreden-heid, Oorlog, Onmatig-heid, Onnozelheid, Overstromingen, Overkill, Omkopen, Overspannen zijn, Ongebreidelde verspilling, Overseksed, Overlast, Onevenwichtig, Ondergang!

Think Global act local.
Natuurlijk kun je bepaalde natuurrampen niet (meer) voorkomen. Maar wat er nu aan de hand is op onze wereld, daar is de onmatige mens zeker debet aan. Het heeft wél zin je eigen verbruik van (fossiele) grondstoffen te verminderen, en samen te werken aan een duurzame toekomst. Samen kunnen we wel een verschil maken. Binnen een jaar kun je wijken vol zonnepanelen hebben en tuinen vol groente. Duurzaam leven met het gevoel van overvloed i.p.v. Ontevredenheid? Rust i.p.v. druk, druk, druk? Met een baan om de hoek, fietsen i.p.v. onnodig energieverlies in de fille.

Hoe zal deze periode over 20 jaar in onze geschiedenisboekjes vermeld worden?
Met woorden uit rubriek I of II? De kinderen hier, krijgen wel te maken met de resul-taten van Ons superslecht rent-meesterschap. Weten we het tij nog te keren, met alle duurzame initiatieven? Doe mee? Laten we samen een positief verschil maken?

Godelieve Engbersen
Transition Town Tilburg.
Tip: Kijk ook eens op de 10/10 actie van Vroege Vogels....10% minder=Meer!

Geen opmerkingen: