GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Lezing 23/09/2010 prof. dr. Tim Jackson over welvaart zonder groei.

Lezing prof. dr. Tim Jackson over welvaart zonder groei.

Middelen van bestaan, ontplooiingsmogelijkheden, deel uitmaken van de samenleving. Dát zijn toch onze fundamentele behoeften? Daarin zou de economie moeten voorzien. Maar in plaats daarvan heerst onvrede en wordt het milieu bedreigd.Hoe komt dat?
Hierover houdt Tim Jackson, auteur van het boekWelvaart zonder groei, deze lezing.

In zijn boek "Welvaart zonder groei", stelt professor Tim Jackson de noodzaak van economische groei ter discussie. Hij biedt ons alternatieven om vol aan het leven deel te nemen zonder een beroep te hoeven doen op een onhoud-bare accumulatie van materiële dingen. Hij biedt ons een perspectief op een tran-sitie naar een ecologisch geletterde macro-economie, een verzoening van een goed leven met een eindige planeet.

Welvaart en crisis.
Twee decennia joegen we de economie aan door een verruiming van de financiële schuld-en,terwijl we onze ogen sloten voor de opbouw van ecologische schulden.
Niet individueel onverantwoordelijk financieel gedrag lag aan de basis van de
financiële crisis, maar het ongeremd nastreven van groei, zo stelt Tim Jackson. Wij geloven dat economische groei ons veiligheid biedt.Om die groei te be-schermen zijn we bereid om financiële en ecologische schade voor lief te nemen.

De waarheid is dat we er niet in slagen onze economieën duurzaam te maken, zelfs niet in financiële zin.
Een herstel van de status quo als antwoord op de crisis is daarom ten diepste misleidend en gedoemd te mislukken.
We lijken gevangen te zitten in het dilemma van de groei:‘groei is ecologisch onhoud-baar’ en 'krimp is economisch onstabiel’.
Bestaande recepten bieden geen oplossing. Wat we nodig hebben, zegt Jackson, is een nieuwe, ecologisch geletterde macro-economie.

We moeten niet alleen ontsnappen aan de groeidwang aan de productiekant, maar tege-lijk uit de ‘ijzeren kooi’ van het consumentisme. Jackson schetst de contouren van deze nieuwe macro-economie.De overvloed stoelt op een voortdurende productie van nieuwigheid ter consumptie. Maar een onophoudelijke stroom nieuwigheid versterkt onze innerlijke onrust en verzwakt ons vermogen om sociale doelen op de lange ter-mijn te beschermen.
Op die manier ondermijnt het ons welzijn en dat van de mensen om ons heen.
Ergens onderweg verliezen we de gedeelde welvaart waar het in de eerste plaats om ging. Dit vergt niet alleen een nieuwe economie, maar ook een nieuw overheidsbeleid.

Nieuw overheidsbeleid, vanaf 01-09-2010?
#dedeur blijft dicht, politiek stechelt en blijft voorlopig ook nog wel in een lastig pakket zitten. Met alle Ego's ipv Eco's.

Een zakenkabinet, gericht op feiten/wetenschap niet op vooroordelen. Met minder hijgerige pers, meer inhoudelijke vragen, minder zogenaamde nieuwsitems, meer aan-dacht op scholen en op tv voor alle complexe systemen waar we nu in leven.
Minder angst kweken met meer begrip. Dat kan!

Helaas ben ik verhinderd deze dag, boek tzt via mij ter leen!

Godelieve Engbersen.

Lezing en boek zeer de moeite waard.23/09/2010: 14.30 - 16.30 uur
Haagse Hogeschool, Den Haag - Voertaal Engels Toegang gratis –Aanmelden verplicht.
Plaats: Haagse Hogeschool, zaal ov1.53, Johanna Westerdijkplein 75
(achterzijde van station Hollands Spoor)
Zaal open: 14.00 uur
Aanmelden: Lennart.vanderLinde@haagsmilieucentrum.nl

Na de lezing is er ruim gelegenheid tot discussie onder leiding van prof.dr. Arnold Tukker (tno/ntnu).

Geen opmerkingen: