GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

De mooiste dingen in het leven zijn niet te koop. Info voor initiatiefnemers NWD 2010!

Omslag Werkplaats voor Duurzame ontwikkeling.
Bron: Jaarverslag 2008-2009: p19-20.

Niet-Winkeldag 2008-2009.
Een activiteit die altijd veel media-aandacht trekt is de jaarlijkse Niet-Winkeldag, telkens op de laatste zaterdag in November.(Buy Nothing Day)is de jaar-lijkse, wereldwijde protestdag tegen de consumptiecultuur en de feestdag van de bevrijde consumenten die niet allemaal spullen nodig hebben om zich goed te voelen.
Elk jaar zijn er op Niet-Winkeldag activiteiten in tientallen landen.
Omslag introduceerde de Niet-Winkeldag in 1995 in Nederland.

Omslag onderhoudt rond deze dag een speciale website: www.koopniets.nl In Nederland waren er in 2008 acties in Amers-fooort, Coevorden, Maastricht, Renesse, Wageningen, Tilburg, Utrecht, Zeist, en Zwolle.
In 2009 waren er activiteiten in Bussum, Den Haag, Etten-Leur, Tilburg, Utrecht, Wageningen, Vlissingen en Zeist.

Het hangt elke keer van de plaatselijke initiatiefnemers af waar er acties zullen plaatsvinden. Clowns in het Clownlijk. Loslopend Nederlands Leger CloLoNel), deelden op Niet-Winkeldag in Utrecht geluk liefde en schone lucht uit. Want 'hoe meer geld wordt uitgegeven aan producten die de mens eigenlijk niet nodig heeft, hoe ongelukkiger men wordt'.

Studenten van de Hogeschool in Mechelen (België),gebruiken in 2009 de inter-nationale Niet-Winkeldag als examenopdracht om hun medestudenten iets duidelijk te maken. Uit hun verslag: "Om ze de beleving te laten geworden heb ik mezelf als fashion lady geprofileerd en mijn collega als armoedzaaier. We hebben kort enkele drastische cijfers aangehaald rond armoede, kindersterfte, tot de kostprijs van een porche of een dagje Monaco. Nadien hebben we de groep aan het werk gezet om een collage te maken welke het contrast tussen arm en rijk aantoont."

HappyJMA Wageningen vierde de Niet-Winkeldag 2009 op de markt, door mensen positieve hoofdzakelijke immateriële dingen aan te bieden onder het motto, 'De mooiste dingen in het leven zijn niet te koop'.

De Niet-Winkeldag haalde ook de media. In 2008 was de Niet-winkeldag ondermeer onderwerp bij Omroep Vlaanderen. In 2009 kwam er over de actie in Wageningen een item in het Jeugdjournaal. Dick Verheul van Omslag kwam aan het woord op 3FM.
Het onderwerp werd behandeld in het radioprogramma Ray Radio van Radio Breda, waar Godelieve Engbersen uit Tilburg, als speciale gast de actie toelichtte.
http://www.koopniets.nl/geluid/

Op zaterdag 27 november 2010 zullen ook een aantal plaatselijke initiatieven aan deze dag deelnemen. Voor Tilburg zijn er al vastomlijnde plannen.
Deze dag biedt een mooie kans voor diverse initiatieven om samen iets te organiseren. Zoals Lets-kringen/ ruilkringen, Transition Town Initiatieven, Milieuinitiatieven...

In Tilburg hebben wij al sinds 1997 ludieke acties georganiseerd. Onze ideeën, plannen, ludieke actie's, persberichten deel ik natuurlijk graag met andere initiatiefnemers. Zie ook archief op de website van: www.koopniets.nl

Doe mee door niet mee te doen.
Ik zeg Doen! ;-)

Godelieve Engbersen Transition Town Tilburg.
Ambassadeur van magazine Genoeg

Geen opmerkingen: