GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

'Bescherming natuur alleen redt soorten niet'

DEN HAAG - Het beschermen van waardevolle natuurgebieden alleen is niet voldoende om de afname van dieren- en plantensoorten tegen te gaan. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een dinsdag verschenen rapport over de zogeheten biodiversiteit.

© NU.nl/Anneke Visser

Volgens het bureau heeft een combinatie van maatregelen veel meer effect en kan daarmee het verwachte verlies aan soorten tot 2050 worden gehal-veerd.

Het PBL stelt een pakket maatregelen voor gericht op verandering van consumptie en productie. Een daarvan is vermindering van de vlees-consumptie. Verder ziet het bureau heil in onder meer duurzame visserij, tegengaan van ontbossing, modernere landbouwmethoden en een effectievere bosbouw.

'Deze maatregelen, in combinatie met het beproefde beschermen van specifieke soorten en ecosystemen, bieden perspectief op een forse beperking van het verlies aan biodiversiteit in 2050'', aldus het planbureau.

Visvangst

De organisatie meldt meteen dat er ''ook zeer aanzienlijke negatieve gevolgen'' zijn door het pakket maatregelen. Zo is bijvoorbeeld een 'forse beperking van de vis-vangst'nodig met de nodige gevolgen voor vissers en is veel geld nodig voor nieuwe manieren van landbouw.
'En veel consumenten eten graag vlees; zij zullen het een gemis vinden als ze hun vleesconsumptie echt moeten minderen'', voorspelt het bureau.

het is misschien wel jammer om je dagelijkse stukje vlees en/of kip te missen, het is toch ook best wel jammer als in 2050 allerlei soorten uitgestorven zijn. ;-(

Kom lekker vegetarisch eten, op het vegetarisch eet-initiatief.
Planning dinsdagavond 21 oktober; St. Annastraat 20, De Verdieping Tilburg.
18.30 5€ (Barman moet nog bevestigen).Wanneer dit allemaal rond is, wordt dit initiatief definitief in onze agenda van Transition Town Tilburg geplaatst.

Godelieve Engbersen,
Transition Town Tilburg

Geen opmerkingen: