GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

“Overgewicht is niet het probleem, het is de uíting van het probleem”. Ontwikkel positieve dingen - dat is duurzaam.

Annemarie postma

“NEE. Het complete, vitale lichaam als ‘veilige haven’, en als grote geluksbrenger. Het is, net als onze ideeën over de perfecte relatie, een leugen, mythe (en een misverstand) waarmee we opgroeien. Daarvoor hoef ik alleen maar naar mijn mooie, gezonde vriendinnen te kijken. Ook in gezonde, ultra-slanke lichamen wordt heel wat afgetobd.

Ik herinner me dat een vriendin, nadat ze werkelijk járen alle diëten van de wereld had gevolgd, op haar 45ste eindelijk haar streefgewicht had bereikt. ‘Tadaa!’ Ze liet haar man tevreden haar ‘nieuwe lichaam’ zien, waarop hij droog de legendarische woorden sprak: ‘Prachtig schat, ben écht heel blij voor je. Maar … wat ga je nu doen in dat slanke, gezonde lichaam?’ Het bleken ook profétische woorden. Want, haar werk was gedaan, de afvaltaak eindelijk volbracht. Ze was op haar streefgewicht en voelde zich energiek, maar … wat móest ze nu in vredesnaam met die vrijgekomen energie en ruimte?

Dát is nu precies waar het fout gaat met al die diëten. Het zijn doekjes voor het bloeden, symptoombestrijders. Overgewicht is namelijk niet het probleem, het is de uíting van het probleem. Het werkelijke probleem van de meeste mensen met overgewicht is een gebrek aan gevoel van eigenwaarde en liefde voor zichzelf. Overmatig of dwangmatig eten toont de behoefte tot ontsnappen aan de realiteit en het zoeken naar bescherming, geruststelling, controle en houvast. Door veel mensen wordt voedsel niet gebruikt om het lichaam te voeden en het leven te vieren maar ‘misbruikt’ voor psychische steun.

De enige manier om op je natuurlijke gewicht te komen is daarom het vergoten van het respect en de liefde voor jezelf en je lichaam. Geen diëten, maar het loslaten van negatieve gedachten, angsten, zorgen, wrok, schuldgevoelens en zelftwijfel. Onvoorwaardelijk van jezelf houden zoals je nu bent, en je lichaam accepteren zoals het nu is. Om gelukkig te worden gaat het niet om veranderen hoe je nu bent, maar ontspannen in hoe je nu bent.

Als je die kunst van onvoorwaardelijke liefde voor jezelf een beetje onder de knie hebt, zal je merken dat je lichaam je natuurlijke gewicht vanzelf regelt. We moeten af van de valse beloftes en hoop. Een slank lichaam is geen garantie voor een gezond lichaam, een gezond en slank lichaam geen garantie voor geluk en een bevredigender leven. Gezondheid komt voort uit gezonde keuzes, gezonde keuzes komen voort uit een gezonde geest. Het ideale gewicht is geen doel op zich. Het is een natuurlijk ‘bijproduct’ van bewust leven, liefde voor jezelf en de bereidheid voor oorzaken en oplossingen het zoeklicht naar bínnen te richten.

De vraag is niet welk dieet het beste werkt, want beste diëten bestáán niet. Een zinnigere vraag zou zijn: hoe zorg je dat je zoveel eigenwaarde ontwikkelt dat je ook werkelijk vindt en voelt dat je een gezond lichaam wáárd ben; dat je ertoe dóet en geluk, vitaliteit en succes je geboorterecht zijn. Niet straks als je die kilo’s kwijt bent (of die ideale partner hebt gevonden, twee rimpels minder hebt of die andere haarkleur), maar nú”.

Steek de energie in leuk vrijwilligerswerk,
al die praatjes over lijnen ....

Geen opmerkingen: