GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Zet boete op het verspillen van voedsel. door Jan Vugts, Ingezonden brief Brabants Dagblad.

Op 16 oktober is het weer wereldvoedseldag.
Een dag waarop stilgestaan wordt bij de honger in de wereld. Goed om dat jaarlijks te doen maar natuurlijk zou de honger in de wereld dagelijks veel meer aandacht moeten krijgen. Ten gevolge van onverschilligheid op grote schaal hebben dagelijks bijna 1 miljard mensen honger in een wereld waar zoveel rijkdom is.

Dit jaar is in Nederland voedselverspilling het thema van Wereldvoedseldag.
Niet onbelangrijk want hier wordt, volgens het ministerie van LNV, maar liefst 30 tot 50% van het voedsel dat voor menselijke consumptie geschikt is niet opgegeten. Het wordt weggegooid of het gaat verloren tijdens opslag, transport, verwerking of vermarkting. Een onwaarschijnlijk hoog percentage.

De ministeries van LNV, VROM en VWS brachten in 2009 de nota ‘Duurzaam Voedsel’ uit, waarin de ambitie is uitgesproken om de voedselverspilling in 2015 met 20% verminderd te hebben.

Economische groei is als een soort geloof dat door velen wordt beleden en een manier om die groei te verhogen is veel te produceren en consumeren en artikelen weer snel te vervangen door iets nieuws, ook al is het oude nog lang niet versleten.
Deze grootschalige en afstandelijke manier van produceren voor de handel over heel de wereld gaat gepaard met een enorme verspilling van grondstoffen. Er is gelukkig wel sprake van een toenemend bewustzijn van het probleem van verspilling en de onwenselijkheid van continue economische groei maar nog lang niet genoeg.

Bij voedsel speelt iets soortgelijks. Het is bij vele huishoudens een gewoonte om kliekjes weg te gooien en niet de volgende dag op te eten. Achteloos gooit men het overgebleven eten in de kliko. Schattingen geven aan dat de Nederlandse consument per jaar ca. 2,4 miljard euro aan voedsel weggooit. Dit zijn niet alleen kliekjes eten maar ook niet aangebroken pakken die over de datum zijn, half aangebroken pakken en fruit waar een vlekje op zit.
In die zin begint het tegengaan van voedselverspilling dus (ook) bij ons.
Voedselverspilling komt ook door het grootschalige systeem van voedseldistributie en door een beleid dat voorrang geeft aan voedsel voor biobrandstof en vee boven voedsel voor (alle) mensen.

Om de voedselverspilling tegen te gaan zijn er op vele fronten forse maatregelen nodig om verspilling van voedsel in te dammen.
- Een nationaal en internationaal beleid gericht op voldoende voedsel voor alle mensen. De toegang tot voldoende, kwalitatief voedsel is immers een mensenrecht.
- Een lokale voedselpolitiek die bevorderd dat de afstand tussen consumenten en producenten van voedsel aanzienlijk verkleind wordt.
- Het opleggen van boetes aan de verspillers van voedsel. Restaurantbezoekers die hun bord niet leeg eten betalen hiervoor een toeslag op hun rekening
- Organiseer bezoeken aan voedselbanken zodat men met eigen ogen kan zien hoeveel voedsel hier wekelijks terecht komt.

Jan Vugts is directeur van Bureau Ver(?)antwoord.

Zondag as. wordt er een maaltijd georganiseerd.
Transition Town zet zich in op weg naar een minder olie-afhankelijke wereld. Het tegengaan van verspilling hoort hier natuurlijk bij.
Heb je eten over, bel aan bij de buren?

groetjes, Godelieve Engbersen,
ingezonden brieven zijn welkom ;-0
-1807-

Geen opmerkingen: