GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Every 30 minutes the earth absorbs enough light to meet the world's energy needs for a year! Every 30 minutes! If only we could harvest it!

1. Met de rug naar de toekomst.
Donderdag 14 oktober 2010 is het kabinet Rutte-Verhagen-Wilders van start gegaan. 's Avonds werden de nieuwe bewindslieden door de NOS geinterviewd.
Het interview met de nieuwe minister voor Infrastructuur en Milieu (het fusie-departement van Verkeer&Waterstaat en VROM), Melanie Schultz van Haegen - Maas Geesteranus, was ontluisterend, hier volgt de transcriptie:

Dominique van der Heyde (NOS):
waar zit het milieu in het regeerakkoord, partijen als Groen Links zeggen dat dit met een vergrootglas nog niet te vinden is.

Minister Schultz:
Hm…. het milieu is voor ons net zo belangrijk als de infrastructuur

DvdH:
De maatregelen om het milieu te verbeteren, de CO2 terug te dringen, etc.

Minister S:
Kernenergievergunning staat er specifiek in die uiteindelijk natuurlijk zijn voordelen oplevert voor het milieu doordat je met de opslag veel beter uit bent dan wanneer je het niet zo zou doen. Verder is er niet heel veel aandacht aan besteed in het regeerakkoord, maar zitten er voldoende punten in het programma van het ministerie om daar flink mee bezig te zijn.
(dit is letterlijk zo met deze woorden door de minister gezegd, EdMvV)

Ferry Mingelen (NOS):
Vind u dat eigenlijk niet vreemd, het is een van de grootste problemen van deze eeuw, en u zegt: ja, er is niet zoveel aandacht aan besteed in het regeerakkoord.

Minister S:
De vraag is wat bedoelt u met een van de grootste problemen van de eeuw, want dan gaat het over het klimaat en over dat soort zaken, daar zitten uitgebreide maatregelenpakketten achter. Het ministerie doet heel veel aan milieu, of het nu gaat over geluidsproblematiek om emissieoverlast en noem maar op. De vraag is, waar moet het regeerakkoord over gaan. Het regeerakkoord moet gaan over de vraagstukken die op dat moment voor het land het meest belangrijk zijn.

DvdH:
Is het gewoon niet een beetje uit de mode op dit moment?

MinisterS:
Nee, dat vind ik niet, het is eigenlijk altijd in de mode maar het hoort erbij, je kunt niet altijd alles even zwaar benoemen en op dit moment zitten we in een crisis, die crisis vergt van ons dat we maatregelen nemen, bezuinigingsmaatregelen, her-vormingsmaatregelen en tegelijkertijd ziet u ook in het programma dat de andere dingen gewoon doorgaan

FM:
In een crisis is het milieu even wat minder belangrijk.

Minister S:
In een crisis zie je dat je eerst moet focussen op de dingen die je eerst moet aanpakken en tegelijkertijd blijven we het milieu een belangrijke plek geven.


Het motto van het nieuwe kabinet is: Vrijheid en Verantwoordelijkheid. Het kabinet is voor maximale vrijheid van de energiemaatschappijen om kolencentrales en kerncentrales te bouwen. Afvang en opslag van CO2 wordt op de lange baan geschoven, dat komt de energiemaatschappijen goed uit. Het kabinet is voor de vrijheid om de oceanen leeg te vissen, de vrijheid van automobilisten om nog harder te mogen rijden en nog meer CO2 per kilometer te spuiten, de vrijheid van Schiphol en de regionale luchthavens om verder te groeien, de vrijheid van de 55+ers om als van ouds met pensioen te gaan, de vrijheid van mensen met een hoog inkomen om hun koophuis te laten subsidiëren, de vrijheid van politie en justitie om de burger nog intensiever te controleren. Hoezo, vrijheid?
De enige verantwoordelijkheid is die voor de staatskas, er zal worden bezuinigd. Maar dan wel over de ruggen van de mensen die er kennelijk niet toe doen. De musici van de omroep. De gehandicapten, jong en oud. De bijstandtrekkers. De mensen in ontwikkelingslanden. De mensen die te goeder trouw naar Nederland komen. Iedereen eigenlijk die jonger is dan 55. Want zij zullen geconfronteerd worden met een belabberde toekomst, een toekomst waar het kabinet niet in geinteresserd is. In het regeerakkoord zijn pagina's vol geschreven met strenger politieoptreden, strengere straffen, het tuig wordt eindelijk aangepakt. Maar niets over de bestraffing van discriminatie. Een misdrijf dat ongetwijfeld zal toenemen dankzij de door Geert Wilders opgeklopte anti-islam hetse. De vrijheid van Nederlanders die moslim zijn telt niet meer mee.

Er is geen toekomst voor de mensheid (en dus voor de Nederlanders) als we het olieverbruik per persoon niet drastisch verminderen (bij 130 km/uur gaat die omhoog), als we de uitstoot van CO2 en de andere broeikasgassen niet met een factor 3 tot 4 verminderen, als we niet overschakelen op hernieuwbare energiebronnen, zonne-energie en CSP met warmteopslag op de eerste plaats, als de wereld niet de biljoenen aan euro's en dollars gaat investeren in een duurzame infrastructuur, als het water- en voedselprobleem niet wordt opgelost, als de groei van de wereldbevolking niet tot staan wordt gebracht.
Nederland heeft het Fonds Economische Structuurversterking (FES), waarin de aardgasbaten voor een deel worden gestort en waarmee wegen, spoorlijnen enz worden gefinancierd. Het nieuwe kabinet gaat de FES afschaffen. In de visie van het kabinet is er geen toekomst, dus waarom zou je nog investeren?

De VVD en de PVV zijn blijkens hun naam allebei voor vrijheid, zij vormen de kern van een Coalitie voor de Vrijheid, en als het aan hun ligt gaan zij samen het land het hele komende decennium regeren.

2. Politieke herverkaveling: de Coalitie voor de Toekomst.
Ieder volk krijgt de regering die het verdient (behalve bij staatsgrepen, zoals de bolsjewistische greep naar de macht in oktober 1917). VVD, PVV en CDA hebben van de kiezers samen een meerderheid in de Tweede Kamer gekregen. Zij hebben dus het recht om het land te regeren, dat is democratie. Maar 14 oktober 2010 is wel een zwarte dag voor iedereen die vooruit wil kijken. Het was ook niet nodig geweest.

De verkiezingsprogramma's van D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn duidelijk en consequent gericht op de totstandkoming van een duurzame economie, waardoor onze kinderen en kleinkinderen in Nederland, Europa, en de rest van de wereld een welvarende toekomst behouden respectievelijk krijgen.
De meeste andere politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's ook tal van goede, op de toekomst gerichte punten. Het partij-overstijgend document "Nederland Krijgt Nieuwe Energie", opgesteld door leden van vrijwel alle partijen, inclusief VVD en CDA, is hartverwarmend om te lezen. Dankzij het geslaagde burgerinitiatief zal dit document in de Tweede Kamer besproken worden.

Hoe heeft het dan kunnen gebeuren dat duurzaamheid en milieu geen enkele rol heeft gespeeld in de verkiezingscampagne? Wie draagt hiervoor de meeste verantwoordelijk-heid? Dat de leiders van Coalitie voor de Vrijheid dit onderwerp niet aansneden is te begrijpen.
Maar waarom hebben de leiders van GroenLinks en D66 niet getamboereerd op duurzame energie en het klimaatprobleem? Hun partijen hebben toch uitstekende programma's? Alexander Pechtold en Femke Halsema hebben toch de ingredienten voor een enthousiast-merend verhaal waarmee de kiezers konden worden overtuigd?
Geert Wilders heeft een verhaal en bracht dit met verve. Hij behaalde 24 zetels en domineert nu de Nederlandse politiek. D66 en GroenLinks behaalden samen slechts 20 zetels. Als Halsema, Pechtold en Cohen het verhaal van de duurzame toekomst op bezielende wijze hadden gebracht, dan hadden zij meer zetels behaald, en was het feest van de VVD, de PVV en de conservatieve restanten van het CDA niet doorgegaan. Daarvan ben ik overtuigd.

Het verhaal van de duurzame toekomst wordt al jarenlang verteld door mensen als Wijffels, Terlouw, Winsemius, en vele anderen. Dit verhaal wordt door de meeste Nederlanders serieus genomen.
Wat er nog ontbreekt is een politieke leider met charisma die dit verhaal krachtig en met volle overtuiging naar buiten brengt. Iemand als Obama, of de Tony Blair van een jaar of tien geleden.
Deze nieuwe leider zal een coalitie smeden van GroenLinks en D66, waar de pro-gressieve leden en kiezers van de PvdA, Christen Unie, SP en anderen zich kunnen aansluiten.
Teleurgestelde leden en kiezers van de VVD en CDA zijn ook welkom. Het wordt een partij-overstijgende coalitie met als doel de uitvoering van het programma "Nederland Krijgt Nieuwe Energie". Een coalitie die gaat werken aan de duurzame toekomst, de Coalitie voor de Toekomst.

De Coalitie voor de Toekomst is ook voor vrijheid. Maar de Coalitie voor de Vrijheid is tegen de toekomst, en hoort daarom geen toekomst te hebben.

3. Maar we gaan door.
Het burgerinitiatief om het partijoverstijgend document "Nederland Krijgt Nieuwe Energie" is geslaagd, mede dankzij vele lezers van de CSP-berichten. Namens de initiatiefnemers onze hartelijke dank. Het voorstel wordt in december voorgelegd aan de Tweede Kamer. De initiatiefnemers hopen de discussie over de toekomst van onze energiehuishouding uit de politieke loopgraven kunnen halen. De opvattingen dat hernieuwbare energie een ‘linkse hobby’ is en dat nieuwe kerncentrales en kolencentrales ‘noodzakelijk’ zijn, worden namelijk steeds minder houdbaar door een toenemend aantal publicaties die juist de economische voordelen van een versnelde energietransitie ondersteunen:
• http://www.nahetfossieletijdperk.nl
• http://www.seo.nl/nl/publicaties/rapporten/2010/2010-40.html
• http://www.roadmap2050.eu
Op allerlei niveaux wordt in Nederland aan duurzame energie gewerkt, ook op het CSP-front. In een volgende aflevering hoop ik meer te kunnen melden over een Nederlands initiatief om in Spanje in CSP te gaan investeren.


4. Veel positief nieuws over CSP.
3a. President Obama spreekt op ieder zaterdag op internet. Kijk en luister naar zijn hartverwarmende pleidooi voor duurzame energie, met als voorbeeld de grote zonnetoren van Brightsource in Californië:

http://www.whitehouse.gov/WeeklyAddress/2010/100210-DRWXPC/100210_WeeklyAddress.mp4
3b. Op de 16e SolarPaces Conferentie in Perpignan zijn veel nieuwe ontwikkelingen gemeld. Voor een uitgebreid verslag, geschreven door Evert van Voorthuysen en Marc Setzpfand, zie
http://www.gezen.nl/wordpress/wp-content/uploads/2010/10/SolarPaces2010Perpignan.pdf

3c. Een recent overzicht van CSP-activiteiten in Algerije, Egypte, Jordaniē, Marokko, Saoedi Arabiē en de Verenige Arabische Emiraten is te lezen op:
http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2010/10/mena-aims-to-lead-in-renewables?cmpid=WNL-Wednesday-October6-2010

5. Hermann Scheer is overleden. De voorsprong die Duitsland heeft genomen op het gebied van hernieuwbare energie is te danken aan twee factoren: (i) de EEG (Erneuerbare Energieengesetz), het meest geslaagde voorbeeld van Feed-In wetgeving, en (ii) de politieke cultuur dat je wetgeving niet bij iedere wijziging van inzicht of van kabinet moet wijzigen; de overheid dient een stabiele partner te zijn van de burger.

De EEG-wet is een initiatiefwet van de Grünen in de Bondsdag die kansloos zou zijn geweest als de SPD-parlementariër Hermann Scheer zijn eigen grote fractie niet had meegekregen, en het feit dat hem dit gelukt is, is zijn grote verdienste. Scheer heeft hiertoe het concept van de decentrale, autonome energie-opwekking uitgewerkt tot een soort ideologie. Hij verkondigde deze ideologie met verve in boeken en voordrachten, was een begenadigd spreker, en bij het Nederlandse TV-publiek niet onbekend. In zijn gevecht voor de EEG werd hij zwaar bestreden door de grote energiebedrijven, en die energiebedrijven beschouwde hij dan ook als de grote tegenstanders van de noodzakelijk duurzame ontwikkeling. In Duitsland is dat gevecht door Scheer c.s. gewonnen, maar in Den Haag maken de energiebedrijven nog steeds de dienst uit.
Bij Scheer konden de grote energiebedrijven geen goed meer doen. Grootschalige duurzame energieopwekking kan alleen maar worden gebouwd en geëxploiteerd door grote energiebedrijven, dus grootschalige duurzame energie is fout volgens hem. Desertec werd door Scheer bestreden als een fata morgana, evenals wind op zee. Volgens Scheer kunnen landen als Duitsland en Nederland zich volledig bedruipen met lokaal opgewekte duurzame energie. David McKay heeft echter in zijn boek “Sustainable Energy Without The Hot Air” overtuigend aangetoond dat dit onjuist is, we zullen de centrale en decentrale energieopwekking allebei moeten ontwikkelen.
De grote verdienste van Hermann Scheer voor de ontwikkeling van een duurzame wereldeconomie staat buiten kijf, zijn vroegtijdig overlijden is een groot verlies. Hij toont aan hoe één man met visie en doorzettingsvermogen, hij was een echte Draufgänger, het verschil kan maken. Hadden we in Nederland maar zo'n held.

6. The Age of Stupid-7

"Wij zijn geen voorstander van duurzame projecten zoals windmolens. Wij geloven nog steeds dat de CO2-uitstoot niet van invloed is op de menselijke broeikashypothese",
aldus PVV-kamerlid Richard de Mos in Financieel Dagblad 1 oktober 2010.

7. Agenda
25-26oktober 2010

Evert van Voorthuysen
Dr.E.H.du Marchie van Voorthuysen,
Directeur van de Stichting ter bevordering van Grootschalige Exploitatie van Zonne-ENergie (GEZEN)
www.zonisdetoekomst.nl

Geen opmerkingen: