GodelieveTT

Follow GodelieveTT on Twitter

Sucessvolle bijeenkomst Transition Towns Midden-Brabant

De Brabantse Milieufederatie en Transition Town Tilburg hebben afgelopen zondagmiddag een inspirerende bijeenkomst met Midden-Brabantse Transition Towns georganiseerd in het Brabants Natuurmuseum.
De vertegenwoordigers van 10 Transition Towns kwamen deze middag bij elkaar om ervaringen te delen en inspiratie op te doen.

Transition Towns zijn lokale gemeenschappen waarin de mensen samen aan de slag gaan met twee uitdagingen, namelijk klimaatverandering en olie afhankelijkheid. . Ze laten zien wat mensen zélf kunnen doen om minder afhankelijk te zijn van materialen van ver (zoals olie en voedsel) door te laten zien dat er ook andere keuzes mogelijk zijn en door op lokaal niveau met elkaar samen te werken.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat veel Transition Towns bezig zijn met het onderwerp regionaal voedsel. Maar ook de thema’s duurzame energie, duurzaam transport, lokale economie, toekomstbeelden en bewustwording staan hoog op de agenda. De Transition Towns zoeken nieuwe verbindingen en lokale oplossingen voor mondiale uitdagingen.

Film In Transition.
Tijdens de vertoning van de film ‘In Transition’ werd een toe-lichting gegeven op de term ‘piekolie’, het moment waarop de vraag naar olie het aanbod zal overstijgen en daardoor zal er spanning op de prijs van olie komen te staan.
Dit piek-moment betekent dat wij anders naar ons gebruik van olie moeten gaan kijken, omdat olie gebruikt wordt bij vervoer, de productie van voedsel, plastic, medicijnen, kunststoffen, eigenlijk te veel om op te noemen.
Het piekmoment heeft dus invloed op het dagelijks leven van iedereen en dat maakt het ook zo interessant om met elkaar er naar te kijken.

Hoe ziet onze toekomst zonder olie er uit?
Hoe ziet de wereld er in 2040 uit?
Kunnen we nog dromen over een betere wereld voor de volgende generaties?
De Transition Towns geloven dat ze gezamenlijk deze uitdagingen bespreekbaar kunnen maken en door uitwisseling van kennis en ervaringen ook tot realistisch uitvoerbare oplossingen kunnen komen.

De Transition Towns van Midden-Brabant hebben afgesproken om in de toekomst elkaar te blijven opzoeken en informatie uit te wisselen met elkaar. In het voorjaar zal er waarschijnlijk weer een bijeenkomst zoals deze georganiseerd worden, waar alle Transition Towns van Brabant voor uitgenodigd zullen worden. Wil je meer informatie of er in jou dorp, stad of wijk al een Transition Town initiatief gestart is, kijk dan op de landelijk website www.transitiontowns.nl en voor meer informatie over de activiteiten van de Brabantse Milieufederatie op dit onderwerp zie www.brabantsemilieufederatie.nl.

Godelieve Engbersen
GodelieveTT [twitter]
g-mail: transitiontown.tilburg@gmail.com

Geen opmerkingen: