Vara met De grote 10:10 test – Zet het klimaat op 1!
Het gat in de ozonlaag groeit niet meer, producenten maken steeds meer een speerpunt van groene auto’s, verpakkingen of levensmiddelen.
Maar het klimaat vereist nog steeds onze aandacht. De Vara maakte dat deze week duidelijk door een ijsbeer op een smeltende ijsschots in de Amsterdamse grachten los te laten. De actie was meteen een uithangbord voor de Klimaat-test die vanavond op Nederland 1 wordt uitgezonden.
Tijdens een anderhalf uur durende live uitzending presenteren Jeroen Pauw en Menno Bentveld De grote 10:10 test – Zet het klimaat op 1!.
Hierin krijgen het publiek én een panel van tien prominente Nederlanders als Piet Paulusma, Astrid Joosten en Prem Radhakishun dertig gevarieerde vragen voor-geschoteld over het klimaat en het milieu, zoals: Hoeveel energie kost het om één persoon op en neer naar Curaçao te vliegen? En wat zou je met die energie nog meer kunnen?
De klimaatcampagne is een wereldwijd initiatief om de CO2-uitstoot met tien procent te reduceren.
Het was toch wel een hele ervaring om met Winterregeling naar Arena af te reizen.
De NS oefende hoe ze onder barre omstandigheden een beperkte dienstregeling te reizen. Het gebouw was goed te vinden, en prachtig. De vragen waren pittig en wat mij betreft was er te weinig over 'gedrags veranderingen' die men als BNer en publiek nu zelf al uitvoerde. Leuk te zien bij de aanmeldingen dat Transition Town Tilburg, en ook Transition Town Houten zich bij deze actie hebben aangemeld.
De uitlatingen van Prem, over 'ik wil heel veel vlees eten, en ik stem tegen', vond ik vervelend. Deze avond zou nu eindelijk eens echt aandacht zijn voor de klimaat problematiek en de stappen die wij als mens kunnen zetten. Prem's suggestie om de mens zo snel mogelijk via overmatig vleesgebruik uit te laten roeien en de kakker-lakken zo snel mogelijk vrij spel te geven, is CO2 technisch het meest neutraal, alleen niet de weg die wij voor ogen hebben. Wanneer je kinderen hebt, wens je hen toch ook nog een vreedzame toekomst toe. Dit is niet te verwachten als wij op deze voet doorleven. Dan breken nog meer oorlogen uit om eindige grondstoffen, zoals water.
Laten we allemaal ons steentje bij zetten, en de vragen en antwoorden meenemen.
Kleine gedrags verandering, die samen wel het verschil kunnem maken.
Arthur Japin was de winnaar. Aan hem heb ik het inspirerende 'Transitie Handboek' gegeven. Hopelijk gaat hij dit lezen, en voelt hij ook dat we Samen wél het verschil kunnen maken, omdat via onze stappen de overheid ook weer uitgenodigd wordt hún stappen te zetten. Natuurlijk veel meer inzetten op Zonne-energie, windmolens,
vegadag etc. etc.
Godelieve Engbersen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten